98 процента от футболните клубове от А група имат сериозни данъчни проблеми, а собствениците им получават едноседмичен срок доброволно да се откажат от данъчно-осигурителната тайна. Това стана ясно на закрито заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията с председател Яне Янев.

В заседанието участва и шефът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. Двамата отказаха да уточнят кои са клубовете с изрядни сметки. Основното нарушение е плащането на осигурителни вноски върху малка част от същинските доходи на футболистите.

„След като изтече едноседмичният срок, комисията за борба с корупцията ще изиска от Главна прокуратура информация за преписките и за хода на образуваните досъдебни производства по отношение на всички нарушители на данъчно-осигурителните закони, в това число и за образуваните преписки срещу физически лица”, обясни Янев.

„Ако информацията, която събере комисията за борба с корупцията и съответно ни предостави НАП, не е достатъчна, за да си направим съответни изводи и да възложим нови проверки или с цел промяна на данъчно-осигурителното законодателство и предвид приемането на републиканския бюджет, то тогава ние ще преминем на следваща стъпка да поканим за изслушване в комисията всички президенти на футболни клубове”, уточни още той.