Съвместна публикация на в-к 7 дни спорт и Gong.bg

 

Започва! Не Олимпиадата, разбира се. Нека оставим на мира света да си гледа вторачено, случващото се в Пекин. Нека оставим на мира света, който като цяло ще преоткрива Китай в следващите седмици. Нека дойде време, пък ще се порадваме на някой и друг български медал. Започва българското футболно първенство. Направете се, че следващата фраза просто не сте я прочели, защото тя е повече от банална. Но "А" група стартира интересна, както никога напоследък. И причините за това не са една и две. Нека да нахвърляме част от тях.

Причина 1

ЦСКА! Какво повече. Мачът за суперкупата не ни стигна. Там шампионите само загатнаха нещичко, но 90 минути просто са изключително малко време. Миналата неделя мнозина - фенове, журналисти, букмейкъри, очакваха армейците да бъдат смачкани и унижени. Те обаче се подиграха с всичките тези очаквания и изригнаха за поредната си купа. И оттогава вече започва да ни сърби да узнаем каква ще е следващата стъпка. Каква ще е близката съдба на гранда? Защото тоталната разлика в демонстрираното от страна на ЦСКА и вечно претендиращия за големи дела Литекс ни обърка. Ясно е и друго. Един мач няма нищо общо с цяло първенство. Видно бе, че играчите на Пенев направиха каквото можаха в името на емблемата, публиката, традицията. Но от този уикенд те навлизат в рутината на родното футболно ежедневие и едва ли контролни мачове в близки балкански градове ще са в състояние да заситят перманентния исторически глад за евро изяви на Армията всяка есен. Тепърва ще се усеща болката от отнетото под носа на най-заслужилите - футболисти и фенове. Те умърлушено ще гледат както правят останалите родни отбори. Може и да се провалят, но все ще правят нещо. В Европа. Така, както ЦСКА накара заложните къщи драстично да снижат коефициента за краен успех в шампионата близо петкратно, още в понеделник до обяд, така няма как да бъде прогнозирано каквото и да е за следващите седмици и месеци. Знаете как в прогнози преди даден турнир или първенство след името на отбора се посочва кое място би заел в крайното класиране. Но обикновено се предвижда в рамките на едно до три места най-много. Сега по изключение за шампионите ще прогнозираме това: 1-5 място.

Причина 2

Вили и Левски. Не случайно слагаме най-напред името на треньора пред това на другия ни роден гранд. Вуцов преди два официални мача беше наставник на отбор в "Б" група. Само след още 2-3 официални мача Вили Вуцов може да бъде наставник на отбор в груповата фаза на Шампионската лига. И разстоянието до там е дори далеч по-късо от това между Каварна и София. Невероятен факт за синята футболна България и още по-болезнен за червената. Колегите, следящи отблизо Левски, са категорични в едно преди началото на надпреварата: с Вили Левски няма как да е скучен, няма как да не бъде интересен. И на терена, и извън него. С едва четири спечелени точки до момента, Вуцов младши изговори толкова много приказки, че ще му бъде изключително трудно да не падне в някои от собствените си капани. В същото време сякаш с магическа пръчка успя да отстрани негативното отношение към собствената си персона, явно демонстрирано при първия му работен ден на ст. "Георги Аспарухов". И да накара преди дни на стадиона, по време на контролата срещу Вердер публиката в синьо да усети, че може да започне нещо ново. Някакъв римейк на онзи Левски, отпреди 2-3 години. Само времето ще покаже дали това е така. Но всичко започва още от днес.

Причина 3

Мъри и Литекс. И тук имаме любопитното обвързване на интересна треньорска личност и отбор. Ловчанлии вече традиционно правят силна лятна подготовка, този път взеха и най-конвертируемия български треньор от последните четири години (е, може би без най-последната) и тръгнаха да завземат леко разхлабените си позиции на върха на родния футбол. В Ловеч не брояха двубоя за суперкупата. В тяхното съзнание този мач бе вече минало. При това приятно минало. С дебют на все още синята икона Мъри над ЦСКА! Като в приказките, той Стоилов и без това си ги обича. Но не стана, появи се чичо Пенчо и никой от Литекс така и не разбра какво се случи. Въпреки това е абсурдно оранжевите да бъдат отписвани. Симбиозата Стоилов-Литекс буди внимателно отношение и на двата фронта - "А" група и Европа. Сиреч и тук всичко може да се очаква. Така както Мъри ставаше шампион и записваше мач след мач в различните евротурнири, така в CV-то му си стоят и Беверен, и Тампере, че и 16-те точки разлика.

Причина 4

Апетитът за Европа. След традиционните три имена, с които винаги се завърта сферата на фаворитите, добавяме, също без кой знае каква изненада, Локомотив (Сф), Черно море, Славия и защо не новаците от Локомотив (Мездра). Вече стана дума, че те по нищо не отстъпват като структура на състава на адашите си от София в началото на ерата "Грозданов". От известно време се чакаше именно този сезон, тъй като от следващата есен ще има известно улеснение и за начина, по който ще се влиза в Шампионската лига, а от друга страна, Купата на УЕФА също е вкарана в помощната програма на европейската централа и се предвижда тя да придобие значително по сериозен блясък и съответно приходи за този, който се нареди сред отличниците. Така апетитите на много от родните ни отбори се очаква да бъдат остри, предвид свежите европари, които могат да бъдат спечелени. А като се сети човек как например Николай Гигов и неговото Локо (Сф), по един абсолютно небрежен начин спряха по средата на пролетния дял на вече миналото първенство да се борят за второто място, което тези дни вече се оказва златно, то едва ли някой ще повтори железничарската грешка. А и никога не се знае, въпреки крайното класиране, дали няма да има нови гърмени зайци по примера на ЦСКА.

Причина 5

Новите критерии. Става все по-затегнато. Коланът се стяга, примката около вратовете на родните ни футболни клубове също. Изискванията от Европа се повишават ежемесечно. Лицензи, стадиони, правила, банкови гаранции - става все по-трудно да минаваш метър, да се правиш на Томов и да не си изряден. Това пък от своя страна неминуемо ще доведе до поредните катаклизми и размествания. Случаят с Беласица и Берое от края на миналия сезон ще бъде като детска игра.

Всъщност голямата игра започва. За някои вероятно олимпиадата е по-интересна. За всички останали започва шоуто "А" група.