Съвместна публикация на в-к "Стандарт" и Gong.bg

Левски победи Славия с 1:0 и зарадва многобройните "сини" фенове, дошли да подкрепят отбора на "Овча купел". Още отсега може да се прогнозира, че около 20 000 левскари ще се изсипят на "Герена" в следващия кръг, когато отборът приема Миньор. Защото тъкмо тогава е твърде вероятно Левски да спечели шампионската титла за 26-и път, тъй като основният съперник ЦСКА изостава с 2 точки и има тежко гостуване на Литекс.

Но докато "сините" зареждат хладилника с шампанско, на много други места в България хич не им е до празненства. Най-малкото защото първенството приключва с феърплей по типично български. Да караме поред.

Локо (Сф) загуби от ЦСКА с 0:1, но след края на мача никой от двата отбора не беше щастлив. Напротив, и двата съперника написаха жалби срещу рефера Георги Игнатов. А когато след едно дерби противниците на терена са единомишленици по отношение на рефера и се жалват официално, значи нещата са отвратителни от съдийска гледна точка.

И на Николай Гигов му писна и извади черен списък. От него си личи ясно, че откакто Димо Момиров пое шефското място при съдиите, а това беше преди седмия есенен кръг, когато, случайно или не, съперници бяха Черно море и Локо (Сф), само определен кръг арбитри ръководят мачовете на "моряците". Онези, удобните. Един от тях, също случайно, в изминалия кръг беше кривнат в посока стадион "Васил Левски", за да унищожи и Локо (Сф), и ЦСКА. Георги Игнатов се казва, но ако използваме немско-български речник, можем да приложим към неговото име определението на Краси Балъков. "Клаун"! Каквото и да означава това, убеден съм, все би му отивало.

За разлика от своя предшественик Боре Александров, който беше като Многоръкия Шива,
Димо Момиров се кланя на един Господ. Или може би на един морски цар с тризъбец в ръка... И така, откакто е начело на реферите. Не знам дори кое е по-лошото в сравнението между Борето и бай Димо.

А иначе честито на Черно море! Отборът е добър, трябва да се признае. Заради това ще играе в Европа. Вярно, има два кръга до края, но нали сме в България, а не в Германия или Англия. Тук обрати на финала на първенството не са възможни. А Локото, въпреки отличния си втори полусезон, ще бере плодовете на слабия си есенен. И на труда на част от реферите.

Но кажете ми кога се е случвало да реват дружно в един глас и двата ни гранда Левски и ЦСКА след мачове на "Тича"? Вече наказаха ЦСКА с лишаване от домакинство, защото бяха провокирани от "прекрасния" по думите на Любо Пенев Ристосков. Същият този Ристосков, заради когото и на Тодор Батков разбираемо не му издържаха нервите.

А има ли кой да накаже онези, които забавиха вторите полувремена на мачовете си с по 5 минути? В дисциплинарния правилник е записано - 10 000 лева глоба за забавяне началото на мача. Но може би се отнася само за първото полувреме. Кои са тези мачове ли? Ами варненското дерби и мегасблъсъкът на "Лаута".

Да, феърплей по български. Питат журналистите N-тия треньор на Вихрен Йордан Самоковлийски какво се случи в мача с Локо (Пд), а той ги насочва към Пирин - Ботев 0:3. И дори задава контравъпроси от сорта "А вие как станахте шампиони преди няколко години?". Какво стана на Пирин - Ботев ли? Същото като на "Лаута", очевидно.
По-стойностният отбор на гостите победи. Майтап бе, Уили!

А знаете ли защо? Понеже в Сандански е по-топло от Пловдив, но в Благоевград е малко по-хладничко от града под тепетата, та отборите гости се приспособиха по-добре към жегата. Затова и логично биха. Жегата? Да, тя беше другият лайтмотив от кръга, но хайде поне нея да оставим на мира.