Мнозина правят десeтка на събитията в дадена област в края на всяка година. Други пък, съобразно календара залагат на 12 неща. Ние ви предлагаме обаче в 11 поредни дни, 11-те най-важни събития от възможно най-широк кръг спортни теми. Защо точно 11? Защото от създаването си в началото на февруари 2007 година Gong.bg е изживял точно 11 месеца от своята скромна засега история. А и защото винаги се опитваме да бъдем по-различни...

 

1. Естествено, трите спечелени купи от Левски. „Сините” за втори път в своята история съумяват да вдигнат три трофея за един сезон. Отборът на Стоилов варварски отнесе конкуренцията в първата част от годината. Левски остави капо съперниците си. Футболистите в „синьо” дори си позволиха да вдигнат с досада Суперкупата спечелена срещу Литекс.

 

2. Отпадането от Тампере бе преломният момент за Левски. След две години наситени с мачове в Европа, отборът от „Герена” си остана с двата двубоя срещу финландците за 2007 година. Клубът в голяма степен съсипа отличния си коефициент в Европа. Тампере-Тукпере намери своето място във футболната митология на България.

 

3. Курдов, Михайлов, Димитров… Юношите на Левски явно правят впечатление където трябва. Ники Михайлов подписа със славния Ливърпул и предизвика много „футболни” специалисти да гледат тъпо. Талантът на Михайлов е безспорен и времето ще го докаже. Курдов тръгна по стъпките на Бербатов, макар и началото да е трудно. Хичо направо скри топката на всички в края на годината. Да се понравиш на Арсен Венгер е все едно да поканят актьор да снима в Холивуд. На ниво юноши Левски продължава да е самотният бегач на дълги разстояния. До края на годината има време, Левски отново може да си покаже рогата с някой трансфер в отбор от високо равнище, но хайде да не развалят празниците на „богопомазаните”.

 

4. Оставките на Стоилов и Сираков. В Левски всичко изглеждаше подредено и спокойно, но липсата на резултати през втората част на календарната 2007 доведе и до прословутите оставки. Сираков и Стоилов останаха, а на сцената излезе нов план - 2009. Ако нещата се получат като в „План 2007”, „синята” част от България /поне половин България/ може да потрива ръце. Моментът с оставките доказва, че в Левски не всички се обичат.

 

5. Трите сухи дербита през есенния дял на шампионата. Левски влезе в историята, като не успя да вкара гол в три поредни софийски двубоя - с Локомотив, ЦСКА и Славия. Вината бе лепната на лошия късмет, лошите терени и т.н, но истината е, че нападението на Левски се провали в ключови моменти.

 

6. Мароканската вълна. Левски се сдоби с две африкански попълнения в отбрана. Шампионите първо купиха Шакиб Бензукан, а после привлякоха и по-истинският - Рабех. Юсеф има потенциал да е номер едно в България. Той се очертава като един от новите лидери в тима на Стоилов. Шеф на терена и силен характер, Левски имаше нужда от попълнение като Рабех. Колкото до Бензукан, тепърва ще видим колко може.

 

7. Бразилската вълна. Тук вече съм пристрастен. Бразилия е номер едно по всички показатели и Левски реши да бръкне в тази торба с подаръци. Зе Соарес, Жоазиньо и Жеан Карлос ще променят селекцията на Стоилов. Феновете на Левски да чакат пролетта с трепет, макар че титлата се е насочила към друго място. Визитката на Карлос носи най-позитивна информация. Времето ще покаже, дали Левски е намерил необходимия екзекутор в наказателното поле.

 

8. Пелето се изниза от Левски със скандал. Първият земетръс в Левски от много време. Националът си тръгна по терлици, а „сините” загубиха първата си битка извън терена. Отсъствието на Станислав Ангелов се отрази и на играта. Появиха се много дупки в стратегията на Станимир Стоилов. Последва и сагата „Бабангида и Коприваров”. Отношенията в Левски вече не бяха същите. Идилията изчезна… Левски тръгна да прави нов отбор.

 

9. Левски игра без номер девет през 2007. Един от недостатъците на Левски бе липсата на изявен таран. „Сините” взеха Карлос, но чак за Нова година. Треньорският щаб така и не успя да се сдобие с качествен голмайстор. Тежестта падна върху Валери Домовчийски, неговата сила обаче е друга - по крилата или от втора позиция. Факт, след Георги Иванов - Гонзо Левски няма истински таран.

 

10. Бардон го отнесе. Френският ас излезе най-лош в страстната седмица. Играчът, който правеше разликата между „сините” и противниците им, остана неразбран. Стоилов още търси втората половина. Дано я намери, Левски не печели от подобни драми.

 

11. Елин Топузаков. Капитанът започна сезон номер 12 на „Георги Аспарухов”. В добро и лошо Топузаков винаги е бил лоялен към Левски. Истински мъжкар, защитникът преживя много. Нямам нищо против след една година да напиша: „Топузаков започна 13 година в Левски!”. Елин Топузаков е нещо повече от футболист на Левски, той е специален!