Мнозина правят десятка на събитията в дадена област в края на всяка година. Други пък, съобразно календара залагат на 12 неща. Ние ви предлагаме обаче в 11 поредни дни, 11-те най-важни събития от възможно най-широк кръг спортни теми. Защо точно 11? Защото от създаването си в началото на февруари 2007 година Gong.bg е изживял точно 11 месеца от своята скромна засега история. А и защото винаги се опитваме да бъдем по-различни...

Само тук, всеки ден точно в 11 часа!

 

1.Националният отбор – с трима треньори на трето място. Повечето футболни новини за България през годината бяха негативни. Няма как да не започнем с националния отбор. През тази година тъкмо трима селекционери водиха бащина дружина – Христо Стоичков, Станимир Стоилов и Димитър Пенев. С обединените усилия на тримата стигнахме до почетното трето място в групата, което никого не топли. Прочухме се с двата „хикса“ срещу албанците, които ни изхвърлиха зад борда. Прочухме се и с непрекъснатото търсене на треньор за отбора по време на квалификационния цикъл и след приключването му. Единственият светъл лъч бе в края, когато победите над Румъния и Словения поне ни пратиха във втора урна за жребия в световните квалификации. Откъдето, обаче, получихме за съперници настоящия световен първенец Италия, коравия тим на Ейре и „хлъзгавите“ черногорци, грузинци и кипърци.

2.Финландски фризер за „синята“ приказка в Европа. Левски сложи брутален край на красивата си европейска приказка. Неизвестният Тампере Юнайтед постави засега във финландски фризер европохода на тима от „Герена“. Никой не очакваше такъв кошмарен завършек на приказката и оттам тръгна „синьото“ затъване през есента.

 3.Болезнен Жиняк за „червените“ евроамбиции. Също толкова болезнено отекна в „червените“ сърца внезапната смърт от Тулуза. Всичко изглеждаше готово, за да изригне вулканът от страсти на „Армията“, когато някой си Жиняк си избра 96-ата минута за мъчителен финал на евроамбициите на ЦСКА. Локомотив Сф и Литекс се представиха прилично в евротурнирите, но това не стигна за нещо повече.

4.Левски - от трите купи до минус 13 точки. Във вътрешен план пролетта бе определено „синя“. Мъри Стоилов и компания вдигнаха последователно титла, купа, гарнирани после и със суперкупа на България. Есента обаче бе кошмарна за Левски. Никаква игра и минус 13 точки изоставане от вечния съперник. За капак тридневни оставки на Наско Сираков и Мъри Стоилов, след което всичко си дойде по местата. Надеждата идва от разчупването на селекцията с привличането на тримата бразилци Зе Соарес, Жеан Карлос и Жоазиньо и очакването за трансфери на футболисти от „Герена“ към чужбина.

5.ЦСКА – тиха пролет, шумна селекция и 10 есенни точки преднина. На принципа на скачените съдове другият гранд ЦСКА смени отрицателния с положителния полюс. Пролетта бе „тиха“ откъм успехи за „армейците“. Последва шумна чуждестранна инвазия и в крайна сметка 10 точки повече пред втория в есенното класиране. Освен отпадането от Тулуза, другият негативен момент за ЦСКА бе ранното елиминиране от турнира за Купата на страната.

6.Славия нагоре, Литекс надолу, Локо Сф стабилен. Втората половина от годината бе положителна за Славия, която за пръв път от десетина години се измъкна от горните етажи на „златната среда“ и се включи в челната тройка. Литекс се смъкна надолу в йерархията. През пролетта бе четвърти, загуби финала за купата, а есента приключи на седмото място, въпреки че бе сочен първоначално като един от основните кандидати за титлата. Локомотив Сф стигна до на практика финален мач за титлата срещу Левски, но пропусна златен шанс, който му се удава средно веднъж на трийсетина години. За сметка на това „червено-черните“ показват забележителна стабилност и в последно време не напускат челната тройка в класирането. Годината бе доста бурна за двата пловдивски тима – Локомотив и Ботев, за да приключи с положителна нотка със стабилизирането в управленски план.

7.Рекордите на „А“ група. Пролетта донесе няколко рекорда в историята на „А“ група. В положителен план това бе Левски със своите 96 реализирани попадения. В негативен – хибридът Черноморец Бургас-София с инкасираните 132 гола. Един гол не достигна на Литекс за нов абсолютен рекорд в рамките на един мач – 11:0 срещу Ивайло Дражевата команда. Тя послужи като брашнян чувал и за подобряването на лични клубни рекорди – 10:0 за Левски, 9:0 за Локо Сф...

8.17 чужди съдии и слаби български арбитри. С присъствието на 17 чужди реферски бригади през пролетния полусезон България сигурно постави европейски рекорд по безумие. Но всъщност това си бе напълно логично, като се има предвид колко слаби и несигурни бяха нашите. Те служеха по-скоро като пушечно месо за футболните босове у нас, които се упражняваха в ругаенето и унижаването им.

 9.УЕФА набеди Черно море в уговорка. Това стана в рамките на кампанията, подета от европейската футболна централа по разкриване на уговорени мачове. За съжаление първият официално набеден тим бе българският Черно море, а освен това и някои други наши бяха намесени неофициално от медии в чужбина по косвен път. Добрата новина, ако може да се нарече така, е все още липсата на новина от разследването на УЕФА за мача на варненци срещу ФК Македония.

10.Провалът на младите ни национали. Започнахме с провала на „А“ националния отбор, към края нека споменем с лошо и по-младите им колеги. Младежите се издъниха у дома срещу абсолютния дебютант Черна гора, допуснаха още няколко загуби и една-единствена победа за престиж срещу Португалия. При юношите пък се набива на очи „боевото“ нулево реми срещу Фарьорските острови.

11.Трансферите на млади футболисти във водещи европейски тимове. И тъй като ни се ще да завършим с оптимистична нотка, нека посочим алогично звучащата на фона на предишната точка инвазия на млади наши таланти във водещи европейски тимове. Ники Михайлов бе ангажиран от Ливърпул, Мишо Александров отиде в Борусия Дортмунд, Атанас Курдов подписа с Байер Леверкузен, Радослав Василев от Славия замина в Рединг, а за финал Арсен Венгер покани на проби в Арсенал Ники Димитров.

Очаквайте утре точно в 11 часа, 11-те най-важни неща за българските футболни легионери през 2007-а година.