Конфликтът между световната федерация по баскетбол и организаторите на най-престижния европейски клубен турнир – Евролига доведе до абсурда клубен и национален отбор от една и съща държава да играят мачове по едно и също време.

На 24-и ноември, петък Реал Мадрид гостува на Панатинайкос в Атина в кръг от Евролигата, а държавният тим на Испания гостува на Черна гора в Подгорица на старта на световните квалификации.

Това провокира изказване на треньора на Реал Мадрид Пабло Ласо да нарече ситуацията с точната дума – абсурд.

„Ситуацията изглежда доста абсурдна за мен”, заяви специалистът пред AS.

Друг от испанските баскетболни грандове - Барселона, чийто екип носи българският национал Александър Везенков, пък е домакин тази вечер на Макаби Тел Авив в Евролигата. Везенков не попадна в групата за мача и бе освободен от клуба да пътува за България и да играе за националния ни тим.

Везенков на родна земя: Благодаря на клуба, че ме пусна

И България може да пострада от войната ФИБА - Евролига

ФИБА загуби спора с Евролигата в съда

„Имам късмет, че ще съм концентриран върху едниния мач и няма да имам време да мисля за другия. Както ви казах преди два месеца, ние имаме мач по това време и се тревожа единствено за него”, добави Пабло Ласо.

Попитан дали Реал Мадрид ще пусне някои от националите си за световните квалификации, отговорът на Ласо бе кратък: „Не.”

Евролигата по стъпките на НБА – спира играчите за световните квалификации

Датите за първите мачове на баскет- националите след промяната на ФИБА

Кралев, министрите на спорта на ЕС и Томас Бах обсъдиха конфликта в баскетболна Европа