Босът на Евролигата Жорди Бертомеу намекна, че отборите участници в турнира през следващия сезон няма да освобождават играчите си за световните квалификации.

„Сътрудничеството между Евролигата и НБА е реално, а ние още преди година и половина решихме, че баскетболисти от европейските клубове няма да играят квалификации за Световното. Нищо не се е променило по този въпрос. Говорихме дълго, но ще го повторим и на следващото заседание през юли, когато подготвяме календара за следващия сезон”, коментира Бертомеу пред испанското радио „Кадена Сер”.

Дискусията е във връзка с новия формат, който ФИБА прие за световните квалификации, в които ще участват всички без домакина.

НБА играчите висят за световните квалификации в баскетбола

Спред Жорди Бертомеу на разположение ще са играчите от отбори в Еврокъп.

Най-големият сред треньорите с 16-ти Файнъл Фор

Напомняме, че България все още не си е осигурила място във въпросните световни квалификации по баскетбол за мъже, но ще има шанс да го направи през август. Тогава националния ни отбор участва в предварителната фаза в група с Беларус и Португалия и трябва да заеме едно от първите две места.

Ясна е програмата на баскетболистите в световните квалификации

Двубоите са от 2-и до 16-и август.

Жребият са същинските квалификации вече бе изтеглен. Двубоите стартират през ноември 2018-та, като ще продължат и през февруари 2019-та година.