Нелека задача ще има младежкият национален отбор по баскетбол на полуфинал в Дивизия Б. За да влязат в елита от следващия сезон, играчите на Георги Младенов се нуждаят от победа над домакина Австрия в утрешния полуфинал на Европейското първенство.

Снощи младежите претърпяха първа загуба в Оберварт, в мач без значение, от Швеция. За този мач Георги Младенов призна, че в баскетболистите му е имало прекалена самоувереност, но е сигурен, че именно това поражение може да се окаже полезно и да надъха допълнително отбора за полуфинала.

„Това е финал преди финала. За мен е по-добре, че играем с Австрия, защото техният отбор с всеки мач играе по-слабо. Смятам, че отборът на Полша е по-класният, и по-добрият отбор,” сподели Младенов в днешния почивен ден на турнира. „Имаше вариант да играем и с Полша, но така се случи. Но една загуба за тях можеше да направи така, че дори да отпаднат от полуфинал.”

Относно снощния мач с Швеция, наставникът призна: „Бяхме подценили много мача, играчите бяха решили, че ще вземем лесно мача. Спокойствието, че вече сме си осигурили място на полуфинал, малко или много самочувствието ни дойде в повече. Подценяване имаше, отписване, и каквото да правехме, беше много тежко. Когато първата част загубиш със 17, много трудно се връщаш. Сашо Янев бе единственият, който държеше отбора в ритъм, и не исках да ни смачкат с 20 точки, и да ни смачкат фасона преди важния полуфинал.”

Той обаче е на мнение, че поражението може да има и положителен ефект:„Абсолютно точно навреме дойде тази загуба. След първия мач с Португалия, който бе с малко по-различна психология, след това изиграхме мачове срещу противници, които тотално надиграхме. След това дойде мачът с Израел, в който в последните четири минути и половина с характер и добри изяви в нападение и защита, успяхме да се върнем в мача и да победим. Като че ли това им създаде малко фалшиво самочувствие, че няма отбор, с който да не можем да се справим. Затова тази загуба дойде навреме, да се свалим на земята, защото бяхме полетели и щяхме да паднем може би много лошо. Това не означава, че мачът ни с Австрия е предрешен. Смятам, че имаме сили да се справим с тях, гледахме техни мачове, направили сме скаутинг, така че само от нас зависи какво ще стане утре вечер.”

Младенов продължи:„Аз съм уверен, вярвам в момчетата. Мен не ме притеснява Австрия в никакъв случай. Единственото, което ме притеснява, е да не се опитаме пак да се направим на непобедими. Но проведохме разговори и им казах, че мачът със Швеция е история, и не трябва да се връщаме назад. Този мач е забравен, момчетата знаят за какво става въпрос. Аз съм уверен и имам самочувствие, обосновано на играта в последните мачове. Вярвам им безпрекословно, и смятам, че ако изпълним всичко, за което говорихме, имаме шансове, и то големи, да се поздравим с победа и да влезем в Дивизия А. А на финала вече се играе много по-разкрепостено, и защо да не станеш първи. Утре е финал преди финала.”

„Не сме имали проблеми, всички са здрави, да чукна на дърво. Не сме имали сериозни проблеми, само леки болежки. Утре е денят Х. Ще трябва да направим всичко възможно утре вечерта, или в събота сутринта да сме в съвсем друго настроение, вече да знаем, че отборът ни е класиран за Дивизия А,” каза спокойно треньорът.

„Хубаво е да има интерес към българския баскетбол, и се радвам, ако нашият отбор е успял да засили този интерес. Доволни сме, че с игрите си поне малко сме накарали хората да ни обърнат внимание. Това е отбор, който знае къде отива, какво трябва да спечели, и какво иска от това, което ни предстои,” завърши Георги Младенов.