Младежкият национален отбор по баскетбол стартира с много трудна победа на Европейското първенство, Дивизия Б. Момчетата на Георги Младенов се наложиха след продължение над Португалия с 91:86. Успехът дойде след тотален щурм в края на двубоя, след като малко преди него тимът ни изоставаше сериозно в резултата. Младежите съумяха не само да изравнят, но и имаха шанс за победата в редовните 40 минути при 74:74, когато при изтекло време Александър Янев пропусна два наказателни удара. В допълнителният период все пак нашите се справиха и показаха, че могат да се надигнат в решителните мигове.

Мачът започна много добре за България, като на два пъти успявахме да дръпнем с 6-7 точки. Португалците обаче реагираха навреме, и не позволиха разликата да набъбне, като в края на частта изоставаха само с две точки 19:17.

Втората четвърт отново стартира добре за българите, които поведоха пак с шест-седем, но изведнъж настъпи сериозен спад в представянето им. Противникът реализира 12 поредни точки, и не само обърна резултата, но и поведе с пет. До края на полувремето България изравни, но след 20 минути игра авансът бе за Португалия – 38:35.

След почивката лошите моменти за Георги Младенов и момчетата му продължиха и в средата на третата част пасивът им вече бе 10 точки. Добри изяви на Александър Янев и серия от 9-0 позволиха на българите да намалят изоставането си до точка, но в края на частта португалците пак успяха да се откъснат и поведоха с 6 точки.

Последната четвърт отново бе на приливи и отливи и за двата състава. В края на двубоя обаче нашите младежи показаха характер и след седем поредни техни точки резултатът бе 71:72 след тройка на Тихомир Желев. Португалците реализираха две точки, но 28 секунди преди сирената Божидар Аврамов отбеляза тройка, с която изравни до 74:74. Португалците пропуснаха да отбележат при своята атака, а в последната секунда на мача Александър Янев бе фаулиран и застана на наказателната линия. Той обаче пропусна и двата си опита и така мачът отиде в продължение.

В допълнителните пет минути България имаше предимство през цялото време, и въпреки опитите на иберийците, и крехката преднина, нервите на нашите младежи издържаха, и те триумфираха с изключително важна победа.

Капитанът на България Александър Янев завърши с дабъл-дабъл. Той вкара 23 точки и хвана 10 борби. Божидар Аврамов завърши с 18 точки, а Христо Захариев добави 15. Още трима състезатели от нашите отбелязаха в мача, но всичките вкараха 10 или повече точки.

За португалците с 20 точки и 6 борби приключи Жоао Герейро. 18 точки добави Диого Корея, а 13 вкара Жоао Соареш.

Следващият мач на България е след два дни, в петък, срещу Финландия от 19.00 часа българско време.