Старши треньорът на младежкия национален отбор по баскетбол Георги Младенов се отправи днес заедно с момчетата си на Европейско първенство, Дивизия Б. Шампионатът стартира утре, като първият мач на България е с Португалия, а след това срещаме още Финландия и Швейцария.

„Отборът е готов. Не ни е поставена цел 100% да влезем в А дивизия, но това е моята цел, и това е моето желание, за това отиваме там,” категоричен бе Младенов, говорейки за Гонг от Летище София. „Целта ни е една-единствена – да играем финал, а финал гарантира участие в Дивизия А догодина. Готови сме, подготвени сме, всеки отбор на това Европейско има тази цел за А дивизия. Ние не се отличаваме от тях. Турнирът е от осем мача, има доста силни отбори като Грузия, Швеция, Израел, Полша, ще имаме сериозна конкуренция, но аз съм оптимист. Мисля, че имаме сили и възможности да се преборим.”

Противниците на България в първата група не изглеждат много трудни, но Младенов предупреди:„Няма несериозни съперници. Но ние трябва да излезем от групата без загуба, за да имаме по-лек противник в следващата група. Не смятам, че сме фаворити в групата, но в никакъв случай не отиваме просто така на Европейското. За някои момчета това е последната им година като младежи и трябва да оставят следа. Те са много добри, много отговорни, подготвяхме се добре, и вече всичко зависи от нас.”

„Дай Боже, на 25 да се върнем с вдигнати глави. За мен, трябва да станем европейски шампиони, независимо, че е в Б дивизия,” отсече младият наставник на националите.

Георги Младенов има късмета много от играчите му да са състезатели от мъжки отбори с доста минути зад гърба си през миналия сезон. Александър Янев, Васил Кьосев и Тихомир Желев бяха титуляри за Черно море, Христо Захариев – за Черноморец, а Божидар Аврамов намери изява в Гърция. „Доста от момчетата играха и в НБЛ, и в Балканската лига, но е друго да играеш на европейския форум. Всеки казва – е, това е Б дивизия – но все пак е Европейско и всеки се бори да влезе в А. Наистина, те вече имат самочувствие, имат игрови опит, но само от нас зависи как ще го приложим. Всичко ще загуби смисъла си, ако не успеем да постигнем това, за което сме тръгнали,” обясни Младенов.

„Контролите с Израел бяха много положителни, и тези в Румъния бяха много полезни. Първият мач в Белгия също. Все пак трябваше да се избистри състава, бяхме 15 човека и трима трябваше да отпаднат. Така видяхме с какви отбори ще се срещнем на Европейското първенство. Дано сме успели да видим и ние, и играчите, докъде са стигнали другите, за да имаме ясна представа какво ни чака там,” каза още селекционерът за изиграните контроли по време на подготовката.

Георги Младенов не се притеснява, че самочувствието може да изиграе лоша шега на момчетата му, и е на мнение, че то е точно в подходящата доза за успех. „Самочувствието е хубаво нещо. Не можеш да отидеш на Европейско първенство смачкан. Самочувствието е добро, когато има покритие. Ако един играч тръгне на такова първенство без самочувствие, е обречен. Лошото е, ако покажеш самочувствие, което не е подплатено с нищо, високомерие. Но аз нямам играчи, които да смятат, че са недосегаеми. Те имат самочувствие, но са отговорни. Знаят какво могат. В крайна сметка самочувствието идва с победите, и с добрите игри. Това е добрият вариант – да знаеш какво можеш да направиш, докъде можеш да стигнеш, и на това да се базира твоето самочувствие,” завърши Георги Младенов.