Разочарован от показаното от баскетболния ни шампион срещу Игокеа в четвъртия кръг на Еврокъп, остана изпълнителният директор на Лукойл Академик Сашо Везенков. След загубата, която почти сигурно изхвърля тима от борбата за класиране напред, Везенков говори по много теми, които вълнуват феновете на играта у нас.

„Не става въпрос за това, че шансовете ни са минимални, а за това, че отборът не играе добре. Става въпрос за това, че това не е отборът на Лукойл, който силна искам да видя и аз. Лукойл винаги е бил по-борбен, по-отговорен даже мога да кажа, защото Лукойл е един оазис в България и ние не трябва да го губим. А с тази игра и с това отношение на играчите, е много тежко да се говори”, заяви Сашо Везенков.

„Доста години съм упрекван, че аз правя отборите. Сега искахме по-европейски да работим и може самия Костич да го попитате, аз не се деля от цялата работа, защото Костич, за да е треньор на отбора, това сигурно е мое предложение, което се утвърждава, но без Вергинис, с който още в ранен етап, всичко друго е направено, както треньорът иска. Не знам, но играчите играеха по-добре, разбирате ли. Видях в подготовката, че играят по-добре. Нямам обяснение за този спад. Пак казвам и искам да повторя още веднъж - да, треньорите винаги имат обяснение, но ние направихме всичко, което поиска. Всичко, което поиска бе купено. Даже искам да ви кажа, че Филип Виденов е доста висока класа и за да се върне в България, нали знаете, че не става просто така”, сподели още Везенков.

„Сигурно искам колкото вас да имаме много български играчи и да играят. Лидерът не се създава, той трябва да си го извоюва на игрището и трябва да го покаже. Един Сашко Янев, на който мисля, че треньорът даде не малко време и му даде не малко шансове да покаже какъв е и къде е. Виждате днес, че също не го показа. Той вече четири-пет мача се лута между позиция 3 и 4, а когато играчът няма позиция е много трудно. Имахме доста спорове с треньора какъв е Янев. Аз не съм убеден, че той може да играе на тази позиция. Реално ние играем без две много важни позиции- четири и пет”, коментира изпълнителният директор на шампионите, а на въпрос, дали са говорили с треньора за промени в състава преди този мач, Везенков отговори:

„Говорили сме за промени, но явно промените, които се правят и чужденците трябва да са различна класа. Аз не бях съгласен и за шестия чужденец. Бях убеден, че той ще ни трябва само за УЛЕБ. Божидар Аврамов изигра прекрасна подготовка, а вече не го виждам къде е.”

А към българин или чужденец, биха се насочили в клуба, при смяна на Оливер Костич, Сашо Везенков коментира така: „Не, не коментирам, дали ще бъде българин или чужденец, но продължавам да твърдя, че Лукойл не е място, където някой може да започне кариерата си като треньор. Може да се започне навсякъде, но не и в Лукойл. Това го направихме и с Любо Минчев преди време. Не, Любо Минчев е същата теория като Костич. Моите уважения към него. Може би играчите, не могат да ги разберат. Може би това, което знаят е малко повече за българските играчи, които не са на това ниво. Не искам да кажа нещо лошо, но разберете, че много от българските играчи не могат да се изразят за баскетболните термини, камо ли да започнем да сменяме системите всекидневно или ежеседмично, което е нивото на УЛЕБ или Евролига. Това звучи тъжно, но е факт.”