Американският гард на Лукойл Академик Брандън Хийт е един от най-важните играчи в състава на шампионите, и барометър за представянето на отбора. Той подходи както обикновено със сериозно самочувствие преди финала за Купата срещу Левски, но призна, че миналата година, когато Лукойл взе трофея в драматичен двубой, тимът му е имал и късмет. Хийт обаче не смята, че ако играе своята игра, има някой в Левски, който може да го спре. Освен това, плеймейкърът отряза „сините” амбиции, припомняйки, че за 12 мача Левски е взел само една победа от „студентите”. Хийт прогнозира и, че в края на сезона, всички отличия пак ще са във витрината на Лукойл Академик.

„Определено очакваме да спечелим, но знаем също така, че няма да ни е лесно. Знаем, че ще използват всички сили, за да ни победят. Но ако правим нещата както знаем, че можем, ако се борим под коша, играем в защита, трябва да победим. Имаме един страхотен треньор зад нас, и ако следваме неговия план, би трябвало нещата да се случат както искаме,” коментира американецът.

„Миналата година бе наистина много вълнуващ финал. Все пак спечелихме само с точка. Ние вкарахме, а след това Левски имаше шанс за една последна атака, която пропуснаха. Така че, ние имахме и малко късмет, но се радваме, че спечелихме. Сега определено ще се опитаме отново да победим, и ще направим каквото е нужно за това,” припомни си за 2011-та Хийт.

Преди седмици Лукойл претърпя първа загуба в НБЛ, точно от Левски, в Правец, но според гарда, няма нужда от много промени оттогава насам:„Нищо не сме променяли. Те просто играха добре, трябва да им отдадем заслуженото за това. Техният нов играч Джарет Хауъл изигра много силен мач, но тогава не знаехме какво да очакваме, а сега знаем. Аарън Харпър определено е техният най-добър играч, те ще го търсят, но Андре Оуенс ще се погрижи за него. Всички сме заедно в тази задача, всеки ще изиграе своята роля, печелим заедно, губим заедно. Ще стане хубав мач, и за феновете, и за нас като играчи.”

„Не мисля, че нито Джарет Хауъл, нито Маркъс Хол са ме притеснили с нещо. Аз просто не играх много добре последния път. Не че те нещо са направили по въпроса, не са ме спрели да играя моята игра. Уважавам ги, но аз ще си свърша работата, тяхната няма как да ме притесни,” каза още за тази загуба в Правец Хийт.

„Всеки път, когато печелиш, това ти дава още самочувствие. Но това са мачове, които всеки очаква ние да спечелим. Същото ще е и на финала. Ще е много интересно, нямам търпение вече да играя,” добави той.

Хийт спокойно коментира и случилото се на полуфинала срещу Ямбол, когато прехвръкнаха искри на пейката между Тодор Стойков и Андре Оуенс:„Всичко е наред. Когато имаш двама такива играчи, играли на най-високо ниво по време на кариерата си, постигали много успехи, се случват такива неща. Но всичко е свършило, сега е друг ден, ние сме отбор, ние сме семейство, всичко е наред.”

А как ще свърши 2012-та за Лукойл?! „Ще свърши по същия начин, по който свърши и миналата година. Сега ще спечелим, а след това ще спечелим и титлата. Смешното е, че когато Левски спечели един мач, всеки започва да си мисли, че са достатъчно добри, за да ни вземат всичко. Аз съм тук от 2 години, играли сме 12 пъти, и сме загубили само веднъж. Не мога да разбера какво е станало. Но се радвам за тях, сега те са на вълната на успехите, но това ще приключи,” натърти за финал Брандън Хийт.