Селекционерът на младежкия национален отбор по баскетбол Георги Младенов изрази задоволство от представянето на момчетата му до този момент на Европейското първенство, Дивизия Б, но припомни, че има още мачове до финала, към който се цели България.

Нашите младежи спечелиха категорично предварителната си група, след три победи. Ето какво разказа Младенов за мачовете с Португалия, Финландия и Швейцария: „Тежка първа среща, малко с късмет изравнихме преди края. Имахме и шанс да спечелим в редовното време, но има и такива моменти, имаше напрежение. В продължението държахме докрай инициативата и победихме. Втория мач играхме много добре, в защита, имаше и добри неща в нападение. Нямахме много проблеми с Финландия. Днес се справихме много убедително срещу Швейцария, те са доста под нашата класа, но ние направихме много добри неща и в защита, и в нападение. Всички се включиха много добре, играхме 11 човека, само Иво Славчев не игра, защото получи на тренировка малко нелепа контузия, не е страшна, но решихме да го запазим.

Започнахме от днес четири мача поред, влизаме в група с Швеция, Унгария и Израел.”

Утре първият ни мач от втората фаза е от 19 часа.

Според Георги Младенов, може би трудния успех в първия мач, след продължение, е допринесъл за това момчетата му да придобият допълнителна и нужна самоувереност: „Нашият отбор е много по-добре подготвен, и по-добри стои на игрището от другите три отбора, с които играхме до момента. Като че ли повлия притеснението, че е първи мач, че е Европейско първенство. Смятам, че напрежението, че е първи мач, и че ние идваме с идеята да станем шампиони, малко ги притесни. Те показаха и характер, което е похвално. Понякога такъв първи тежък мач отприщва нещата, дава повече самоувереност, показва, че няма от какво да се страхуваш. Има такъв момент, че тежката победа бе и нещо положително.”

Александър Янев е един от най-добрите баскетболисти на първенството в Австрия, и е лидер в няколко индивидуални класации до момента. „Да чукна на дърво, да не го хвалим много,” отбеляза треньорът му, но не скри, че и той е изключително доволен от капитана си. „Досега играе много добре, в трите мача дабъл-дабъл, лидер на отбора, стожер на отбора, всичко прави. Дава всичко от себе си, за да помага на отбора. Всички си вършат работата, но той като че ли се отличава, не само от нашия отбор, но и на Европейското. Дай Боже да е така до финала.”

Младежите ни вече играха три проверки срещу Израел, по време на подготовката си, като спечелиха две и загубиха една. Тепърва обаче предстои най-важният мач между двата състава. „Имаме дискове за всички, гледали сме ги. С Израел играхме, но те тогава показаха само малко от това, което са сега,” отчете Младенов. „Имаме запис на Швеция, силен отбор, на нашето ниво.”

„Оттук нататък, 12-те отбора, които продължават са на едно ниво,” обясни наставникът. „Полша стоят малко по-добре, като габарити, Австрия печели много убедително. Изненада ме само Грузия, че загуби и отпадна от борбата за влизане във финала. Ще направим разузнаване, и смятам, че ако всичко е наред, даже и да направим една загуба, като най-лошия вариант, ще играем на полуфинал.”

Младенов не се притеснява и от тежката програма, и мачовете всеки ден, защото според него физическата подготовка на отбора му е отлична. „Отборът ми е подготвен много добре физически, стои много по-добре от другите отбори. Засега се справяме много добре, макар че основните играчи играха по над 30 минути,” каза той. „Нормално е да има умора, но никой от тях не е показал видимо, че е преуморен. Това, което свърши Марин Яцински в първите дни, и начина, по който поддържа отбора, е на високо ниво, така че смятам, че сме много добре подготвени физически.”

Селекционерът завърши с изискването си за още повече от своите баскетболисти, които все още не са се разгърнали изцяло. Младенов отчете представянето на всеки един от състава му до момента, и очаква до финала да види 100% от тях.

„Очаквах повече, и го очаквам да го видя тези следващи три мача, на полуфинала и на финала,” каза Георги Младенов. „Още не е разкрил своя потенциал на 100% Васил Кьосев, Тихомир Желев показва себе си, но не е на 100%. В последните мачове единствено на 100% от потенциала си е Сашо Янев. Иво Славчев е много полезен, и в нападение и защита. Божидар Аврамов все още не е готов на 100%, все още като че ли няма увереност в себе си. Лъчо Радев, Любо Пасков се опитва да дава максимума от себе си, но след като не е играл година и половина, е загубил малко игрова форма. Емил Бинев и Станислав Цонков, и Калин Христов се включиха много добре. Христо Захариев играе по начина, по който трябва да играе, помага много и в борбата под коша. Но аз очаквам повече от тях, и се надявам да съм прав, че все още не са си показали целия потенциал.”