Левски е новият шампион на България, след като завърши 1:1 в предпоследния кръг от първенството на страната срещу Миньор Пк. Въпреки че „сините” не стигнаха до успеха в двубоя, само няколко секунди след последния съдийски сигнал, целият щаб на стадион „Георги Аспарухов” се поздрави с 26-та спечелена титла.

Причината бе - мачът в Ловеч - между отборите на Литекс и ЦСКА, който приключи с победа за „оранжевите” (1:0), а поражението на „червените” ознаменува шампионския успех за „сините”.

Головете в срещата между Левски и Миньор реализираха Костадин Хазуров (51’) и Владимир Гаджев (74’), а награждаването на ”сините” бе отложено с една седмица.

През целия мач от 29-я кръг, Левски бе по-добрият отбор на терена, а гостите от Перник играха предимно в защита. Момчетата на Емил Велев имаха реалната възможност да си „опекат” титлата още през първото полувреме, ако си бяха вкарали създадените положения. Това обаче не се получи. С греда в 19-та минута се разписа Христо Йовов, който остана длъжник и след почивката. В 55-та минута отново той регистрира едно от най-фрапантните положения в мача, но топката така и не се оказа в мрежата на Миньор.

На няколко пъти Георги Христов също излизаше на добри позиции, но опитите му останаха нереализирани. 

Въпреки по-добрата игра на Левски, Миньор Перник пръв стигна до гол в мача. В 51-та минута след бърза контраатака, Костадин Хазуров стреля от наказателното поле и откри за 1:0. Всичко това попари феновете на „сините”, които малко преди това бяха научили временния резултат от срещата между Литекс и ЦСКА (1:0).

В 74-та минута обаче Владимир Гаджев изравни резултата, след удар с десния крак, а вратарят на Миньор Пк дори не успя да реагира в тази ситуация. До края на срещата „сините” продължиха да атакуват в стремежа си да победят, но спечелената точка в края се оказа само една. За сметка на това, добрата новина за привържениците на Левски в края на мача дойде от Градския стадион в Ловеч, където футболистите на Станимир Стоилов се наложиха над ЦСКА.

По този начин кръг преди края на първенството, Левски триумфира с шампионската титла, след като остана недостижим на върха, заради трите точки разлика от ЦСКА и по-добрите показатели в директните двубои (1:1 и 2:0).

Последният мач на Левски от шампионата може би ще се изиграе на Националния стадион „Васил Левски”, ако тимът на Пирин се съгласи. Надеждата на ръководството на „сините” е там да бъде отпразнувана титлата на тима за сезон 2008/2009.

Състави:

За Левски: Георги Петков, Живко Миланов, Веселин Минев, Виктор Генев, Юсеф Рабех, Лъчезар Балтанов (46-Рашид Тиберканин), Владимир Гаджев, Дарко Тасевски, Христо Йовов (64-Жоазиньо), Зе Соарес, Георги Христов (90-Иван Цачев).

За Миньор: Иван Чворович, Васил Божиков, Николай Дюлгеров, Румен Трифонов, Ивайло Цветков, Пламен Крумов (85-Станислав Руменов), Костадин Хазуров, Горан Янкович (73-Димитър Мутафов), Христо Господинов (61-Петър Петров), Семет Ашимов, Костадин Марков.