Ботев остава в А група! Това стана, след като „канарчетата” победиха с 3:1 Вихрен в мач от предпоследния 29-ти кръг на елитната ни дивизия. Със спечелените три точки Ботев събра актив от 30 и така остана недостижим за преследвачите Вихрен и Спартак.

Така въпреки всички проблеми, съпътстващи сезона на Ботев, един от най-обичаните български отбори ще играе в елита и през следващия сезон. На стадион „Христо Ботев” в Пловдив 6 хиляди не спряха да подкрепят своите любимци, които често освиркваха през годината.

Резултатът бе открит в 31-та минута, когато Темиле нахлу през дясното крило и влезе през центъра, чукна към Георги Андонов, който се обърна, мина покрай Еламе и вкара за 1:0.

До края на полувремето Тимонов на два пъти пропусна страхотни положения за домакините.

Изненадващо, 5 минути след началото на втората част резултатът бе изравнен. При центриране в наказателното поле на Ботев Станев сбърка и изби топката в тялото на футболист от Вихрен. След рикошета топката попада в Шукардиня, който необезпокояван възстанови статуквото.

В 67-та минута Ботев отново излезе напред в резултата. След центриране от корнер, Гаджалов засече с крак и остави Годжев безпомощен.

Малко след това пък гостите останаха с човек по-малко, след като Еривертон получи втори жълт картон.

4 минути преди края на мача Ботев узакони оставането си в А група с трети гол. След уникално неразбирателство между Годжев и Павлов, Аврамов остана сам пред опразнената врата и без проблеми вкара за 3:1.

В другия мач, който имаше отношение в битката за оцеляване, Спартак Варна успя да измъкне равенство 2:2 като гост на Локомотив София, но това се оказа недостатъчно и „соколите” ще играят в Б група през следващия сезон заедно с Беласица и Вихрен.

Даниел Моралес откри резултата в 34-та минута от дузпа, като при фаула за него червен картон получи Савич. В края на полувремето пък Локо остана с цели двама по-малко на терена, след като и Георги Марков получи червен картон за нарушение срещу Велимир Иванович.

Въпреки че останаха с 9 човека на терена, „железничарите” изравниха в 60-та минута след удар от пряк свободен удар на Горанов, попаднал в долния ляв ъгъл на вратата на Спартак.

Гостите също остана с човек по-малко в 71-та минута, когато втори жълт картон получи Юри Иванов.

В 76-та минута Иван Иванов излезе сам срещу Галев и вкара втори гол за Спартак, който обаче не бе победен. 6 минути преди края на мача Мартин Камбуров вкара поредния си гол с удар от наказателното поле.

Столичният Локомотив пък няма да играе в евротурнирите през следващия сезон, тъй като Черно море постигна победа и остава недостижим на третото място.

От А група изпадат Вихрен с 26 точки, Спартак Варна с 24 и Беласица със скромния актив от 14.