Президентът на футболен клуб Беласица Костадин Хаджииванов е бил задържан в Гърция, съобщи за Дарик посланикът на страната ни в Атина Андрей Караславов.

Популярният като Коце Маца футболен бос и общински съветник в южния град е арестуван преди две денонощия в Солун, съобщиха антимафиоти.

Същевременно стана ясно, че досъдебните власти в Лондон са издали Европейска заповед за арест и екстрадиция на Хаджииванов. По данни на разследващите той е замесен в нелегален трафик на голямо количество цигари в Англия. Контрабандната пратка е конфискувана в Лондон преди повече от месец.

Полицейски източници съобщиха, че цигарите са експортирани от фирма, в която Костадин Хаджииванов има участие.

В Българското консулство в Солун не е получавана информация за задържането на президента на ПФК Беласица Костадин Хаджииванов, съобщи пред Дарик консулът ни в гръцкия град Пламен Иванов: „Официална информация, получена при нас, за задържането нямаме. Имаме информация, която протече в средствата за масова информация във вестник „Македония” в Солун, че при паспортен контрол на Промахонас, това е гръцкият граничен контролно-пропускателен пункт, той е задържан въз основа на европейска заповед за арест. От нас не е искана информация по случая, нито пък самият Хаджииванов се е свързал с нас”.

Специално за Гонг вицепрезидентът на Беласица Горан Петров коментира, че не е наясно за какво става дума, тъй като е на море.

„Аз съм на морето до 10-ти, така че не съм го чувал и нямам представа за какво говорите. Не знам по каква работа той (Хаджииванов) е в Гърция. В момента Беласица се управлява от нашите помощници”.

Германия и Гърция все още не дават информация за причината за задържането на Костадин Хаджииванов, съобщават от МВР. От там допълват, че Хаджииванов не се издирва по линия на Интерпол и е бил задържан на 2 септември в Гърция с Европейска заповед за арест по искане на Германия, която българските служби не познават поради факта, че заповедта е разпространена единствено в Шенгенската информационна система, до която България няма достъп. Въпреки това още същия ден полицейският аташе в Солун е информирал МВР за случая, в същото време и гръцката полиция се е обърнала към страната ни със запитване дали лицето Хаджииванов действително е общински съветник в Петрич и дали се ползва с някакъв вид имунитет.

МВР разполага единствено с информация от бюрата на Интерпол във Висбаден, която потвърждава наличието на европейска заповед за арест, подписана от съдия в град Аугсбург.