Локомотив спечели 86-та битка за Пловдив, след като успя да обърне с 2:1 домакините от Ботев в първия мач от 22-я кръг в А група.

Сблъсъкът между градските съперници през есента отново завърши с победа за пловдивските „железничари” с 4:0.

Атмосферата на стадион „Христо Ботев” бе изключителна, близо 19 хиляди фенове на двата тима се бяха подготвили подобаващо за предстоящото дерби с различни факли, бомбички и димки, които летяха към терена преди и по време на срещата. По предварителна уговорка между двата тима, срещата започна с едноминутно мълчание в памет на 38-годишния фен на „канарчетата”, който е починал от инфаркт по време на срещата с Берое.

Първото полувреме започна с бърза игра, атаки се редуваха към двете врати, но не заплашваха сериозно Арсов и Ставрев. След първоначалната еуфория обаче, напрежението си каза думата и 22-мата на терена показаха много брак в подаванията, като единствено играта се характеризираше с много единоборства в центъра на терена. В крайна сметка, при 0:0 завършиха и първите 45 минути.

И трите попадения в днешното дерби паднаха през втората част като преднината успяха да вземат домакините. В 64-та минута, след добра контра за Ботев, Саидходжа напредна, шутира към вратата на Ставрев, последният изби, но при добавката Георги Христов не сбърка за 1:0. Това бе и 14-то попадение за състезателя на „канарчетата”, който оглави еднолично класацията при голмайсторите в А група. След него се нарежда Марчо Дафчев от Локомотив София с 13 гола.  

По нищо не можеше да се предвиди това, което щеше да последва в оставащите близо 20-тина минути. В 75-та минута Явор Въндев се оказа в наказателното поле на Ботев, и при първата по-сериозна опасност пред Арсов, играчът на гостите върна Локомотив в мача с хубав удар с левия крак по диагонал.

Гостите успяха да стигнат и до пълния обрат в срещата около 10 минути по-късно. След продължителна атака за „смърфовете”, топката бе подадена към влезлия като резерва Герасим Заков, който се сблъска с Арсов и Попов и Антон Генов свири 11-метров наказателен удар за Локомотив. С изпълнението на дузпата се нагърби Румен Горанов, който не сбърка и вкара за 2:1

Главният съдия вдигна пет минутно продължение, от което обаче домакините не успяха да се възползват и срещата завърши с краен успех за Локомотив Пловдив.

Президентът на победителите Галя Топалова, както бе заявила вчера, не присъства на стадион „Христо Ботев”, докато Димитър Христолов подкрепяше „канарчетата”.

Интересен бе фактът, че дербито бе изгледано от скаут на белгийския Генк.

След днешната победа Локомотив Пд излезе на 6-та позиция във временното класиране с актив от 32 точки, а Ботев остана на 10-та с 27.

снимки: plovdiv24.com