В мачовете си от последните два кръга на А група, Берое бе сериозно порязан от мъжете в черно. Двата мача – срещу Локомотив Пловдив и Левски бяха интересни като заряд и интрига и логично бяха поверени на международни арбитри като Станислав Тодоров и Георги Кабаков. Именно заради това грешките на двамата рефери в тези срещи изглеждат странни. Рефери с опит, които са свирили не един или два завързани мача, оплескаха нещата. Лошото е, че и в двете ситуации потърпевш бе един отбор - Берое, ако това се случи с някои от т.нар. грандове, Левски или ЦСКА, ще бъде вдигнат вой до небесата. С Берое нещата са по-различни. Старши треньорът Петър Хубчев, който е с немско възпитание, дори не коментира съдийството, а и това е правилното поведение.

Станислав Тодоров толкова обърка нещата, че постави черешката на тортата в мача между Локо Пд и Берое на стадиона в парк „Лаута”, като даде четири минути продължение на срещата, а наду последния съдийски сигнал, когато бяха изминали само две. Все пак, с помощ от приятел, разбра, че се е объркал и даде от себе си още една минута и половина.

Преди това обаче, соченият за топ-арбитър на България сгафи сериозно. Незнайно защо свири дузпа за Локомотив Пловдив в края на срещата, която окончателно реши крайния победител. Дузпа категорично нямаше!

Като опитен рефер той знаеше много добре как да вкара с тънки и измислени нарушения Берое в собствената му половина. След такъв фаул падна вторият гол във вратата на Иван Караджов.

Георги Кабаков още повече окепази нещата на стадион „Георги Аспарухов” между Левски и Берое. Футболистите в „синьо” така скочиха на съдията в 37-та минута на мача, че явно доста са го уплашили, защото той показа втори жълт картон на Пламен Крумов. В английския футбол съдиите са инструктирани, когато не видят нещо да не го отсъждат. В родната ни А група реферите обаче явно имат свободата, своеволието да си измислят или да го кажем по друг начин, да импровизират. Хубаво е съдията да отмени втория жълт картон на Крумов и да се самонакаже, защото и от марсохода се видя, че футболистът на Берое не игра с ръка, а това повлия на целия развой на срещата. Между другото в началото на второто полувреме имаше сходна ситуация, когато Нуно Пинто от Левски си вдигна високо ръцете, за да предпази лицето си и игра наистина с РЪКА, но тогава арбитърът не изгони португалеца за втори жълт картон. С тази ситуация реферът демонстрира двойния аршин, с който свири в срещата. В края на мача съдията подмина още една игра с РЪКА на Рамон Лопес в наказателното поле на Левски. Арбитърът трябваше да свири дузпа, но се уплаши и не показа бялата точка.

През второто полувреме арбитърът изнерви футболистите на двата отбора с решенията си, а играта бе постоянно накъсвана. Ако имаше хронометър, който да отброява игровото време, подобно на Серия А, сигурно щеше да покаже някъде около 20 минути.

По принцип не е хубаво да се обръща голямо внимание на т.нар. мъже в черно, но е доста странно, че в два поредни кръга арбитрите ощетяват все един и същ отбор – Берое. Старозагорци явно ще трябва да преодолеят и съдийската неприязан, за да успеят в следващите мачове. Лошото е, че българските съдии с решенията си приковават вниманието върху себе си още в първите кръгове на новия шампионат. Българското съдийство се нуждае от промяна, защото така няма да се получат нещата. Дори и със сочените за най-добри съдии нещата не се получават, напротив набиват се на очи, а няма да помогнат и петия и шестия арбитър, ако ще да сложат и седми и осми!