Деветият в класирането на английската Висша лига Блекбърн праща високопоставен свой представител в България за разговори с Левски за привличането на нападателя Валери Домовчийски.

Скаути на Блекбърн са наблюдавали на живо изявите му в мачовете на българския младежки национален отбор срещу английските им връстници, както и при гостуването на нашите младежи в Ейре. Интерес към Валери Домовчийски имаше и от страна на други европейски отбори, като преди време се заговори, че холандският Айндховен дава 2,5 милиона евро за него. До договор не се стигна, защото собственикът на сините адвокат Тодор Батков поиска двойно повече за него.

Очаква се след пристигането на представителя на Блекбърн, той да проведе преговори със сините шефове за подписване на договор и директното закупуване на футболиста, без да бъде пращан на проби в Англия, както неговият съотборник Николай Димитров, който от днес е на Острова, за едноседмични проби в Арсенал.

Ръководството на Левски е получило факс от Блекбърн, с който уведомяват българския клуб, че англичаните изпращат официален представител за преговори.

„Не коментирам нищо”, бяха единствените думи на изпълнителния директор на сините Константин Баждеков на въпроса на Гонг за това, дали утре идват представители на Блекбърн за Валери Домовчийски. Баждеков не потвърди, но и не отрече за предстоящи преговори между българския шампион и деветия в английската Висша лига.

Валери Домовчийски е роден на 5 октомври 1986 година в Пловдив. Висок е 180 сантиметра и тежи 73 килограма. Той е младежки национал на България, прави дебюта си в А група на 19 септември 2004, при Станимир Стоилов, при победата на Левски над Пирин с 4:0. Освен за Левски е играл и в Раковски и Марица Пловдив.

При сините е привлечен от Васил Методиев, а в мъжкия тим на Левски го налага Станимир Стоилов.

Има две шампионски титли на България 2006 и 2007, носител е два пъти на Купата на страната - 2005 и 2007, два пъти е печелил Суперкупата през 2005 и 2007.

Вкарал е и голове в някои от международните мачове на Левски - на Публикум, на ЦСКА Москва и Киево. Титуляр е в мъжкия тим на сините в последните два сезона, както и за младежкия национален отбор под ръководството на Сашо Станков.

Англичаните, ръководени от Марк Хюз, от началото на сезона са изиграли 17 мача във Висшата лига, имат 26 точки (7 победи, 5 равни и 5 загуби) и голова разлика 23:24. Последният мач за първенството загубиха от Уигън с 3:5.

Отборът на Блекбърн Роувърс е създаден през 1875 година, а екипът на тима е „синьо-бял”. Стадионът Иууд Парк побира над 31 хиляди зрители. Мениджър на отбора е Марк Хюз, а президент - Джон Уилямс. Блекбърн е три пъти шампион на Англия, шест пъти носител на Купата на страната и веднъж на Купата на Лигата.