Двама камерунски братя, куриозно, носещи различни фамилии, но със сходна футболна съдба, привлече Локомотив Сф.

От онзи ден в София е големият брат – дефанзивния халф Мартен Ашил Абена, на 26 години, който вече изигра дори една контрола с екипа на столичните железничари - в събота срещу Раковски /2:0/. Тази вечер в нашата столица пристигна и по-малкият брат Ги Кловис Аджаба, който е на 24 години и играе на всички постове в защитата, но най-вече като централен бранител.

СНИМКИ: Камерунски братя с различни фамилии привлече Локо Сф

източник: Gong.bg

Докато чакаме заедно пристигането с полет от Виена на по-малкия брат, разговаряме с по-големия Мартен Абена. Преценката на живо за ръста на африканеца показва, че данните в интерент са малко преувеличени, но той все пак е доста внушителен със своите около 191 сантиметра, а не 195. Иначе Мартен е доста общителен и това ни позволява да разберем някои любопитни подробности за Камерун. Първото нещо, което прави впечатление е, че двамата братя са с различни фамилни имена. Големият е Абена, а малкият Аджаба. Как така?

СНИМКИ: Камерунски братя с различни фамилии привлече Локо Сф

източник: Gong.bg

„Това е нормално за Камерун. Бащата може да има приятел или близък с дадено фамилно име и в знак на уважение към въпросния човек да даде това име на детето си. Такъв е случаят с брат ми Ги. Той носи фамилното име на баба ни по майчина линия, за разлика от мен. Аз нося фамилното име на баща ми”, обяснава баткото.

Всъщност, от него научавам и друга камерунска странност. „Официалният език в страната е френският и всички се разбираме помежду си на него. Всяка фамилия обаче има свой собствен език, който е неразбираем от останалите. Ако не искаме останалите да ни разбират, говорим на него. В противен случай говорим на френски. И това е характерно не само за Камерун, но и за околните африкански страни. Наистина всяка фамилия има свой език.”

СНИМКИ: Камерунски братя с различни фамилии привлече Локо Сф

източник: Gong.bg

Впоследствие установявам, че двамата братя си говорят помежду си на някакъв смесен френско-фамилнокамерунски език. Хващам някои думи, но не и целия разговор.

Докато чакаме полета от Виена, с който пристига Ги Аджаба, продължаваме разговора с Мартен Абена. „Женен съм за чехкиня. До месец трябва да получа и чешки паспорт. Брат ми не е женен, затова пък има дете от словачка. Общо в нашето семейство сме 12 деца, от които девет братя и три сестри. Само аз и брат ми Ги обаче сме футболисти. Хубаво е, че ще е с мен в Локомотив, не сме се виждали от няколко месеца”, споделя Абена.

СНИМКИ: Камерунски братя с различни фамилии привлече Локо Сф

източник: Gong.bg

Междувременно научавам и какъв е техният чисто футболен път. Скаут на френския Метц ги окрива и ангажира в Камерун, докато двамата са на 15 и 17 години. Интересното е, че той ги взима от различни камерунски отбори, без да знае, че са братя. От там обаче започват проблемите им. Както е известно, във всеки френски отбор има поне по 10 играчи с африкански корени, но с френски паспорти. Двамата братоци от Камерун обаче имат само документи от родната си страна. Това ги кара да напуснат Франция в посока...Иран. Оттам големият Мартен отива в гръцкия Ксанти Шкода, а малкият в Дунайска стреда. Скоро двамата се събират заедно в словашкия тим. По-малкият Ги проправя пътя на двамата към чешкия гранд Спарта Прага, а след 6 месеца идва и баткото. Там двамата остават съответно две и две години и половина. Миналия сезон Мартен е титляр в евротурнирите срещу Ливърпул, а брат му е резерва. Тази година Спарта предлага удължаване на договора на Мартен Абена, но той иска повече пари и нещата се разсъхват. След това мениджърът му, който е чех ,предлага и на двамата варианта Локомотив Сф. Импресариото е очакван в сряда в София, за да уточни с Николай Гигов условията, при които двамата ще играят при „червено-черните”.

Визитката на Мартен включва и участия в юношеските и младежките гарнитури на Камерун, а по-малкият Ги е играл за олимпийския тим, като дори е записал и участие в „А” отбора на страната.

Междувременно пристига полетът от Виена и докато двамата братя се прегръщат, установявам, че малкият брат е висок около 186 сантиметра. Също с впечатляваща физика, макар и по-грацилен от брат си. Оказва се, че двамата са познати с бившия вратар на ЦСКА и техен сънародник Даниел Беконо. Административният директор на Локомотив Сф Николай Янкулов посреща Ги Аджаба, а аз имам времето да науча от двамата още какви големи знаменитости в Камерун са Роже Мила и Самуел Ето`О.

СНИМКИ: Камерунски братя с различни фамилии привлече Локо Сф

източник: Gong.bg