Левски ще плати близо половин милион евро за очакваният нов централен нападател в клуба, съобщи президентът Тодор Батков. Той отговаряше на въпроси на журналистката Цветанка Ризова в предаването "На четири очи" по "Нова телевизия".

- Казахте, че това е най-скъпото трето място в историята. Какво значи скъпо, колко платихте?

- Сезонът ни струваше около 11 милиона лева и то за това смешно трето място. От футбол не се печели. Всичко е себедоказване, емоция, хоби, его, чувство за дълг. Левски не е да си купиш билетче за кино и да си излезеш, ако не ти хареса филмът. За 12-а поредна година започваме нов сезон с оптимизъм и очакване. Офертата да продам Левски винаги е била валидна. Не съм се стремил никога да получа мажоритарния пакет, ситуацията през 2004 беше такава, че другата алтернатива беше Левски да се разпадне. Другият мажоритарен собственик спря да финансира и нямаше кой друг да помогне.

- Наистина ли заплатите на футболистите в Левски са стигнали 20 хиляди евро?

- Все още не сме стигнали до там, но за някои футболисти сме много близо.

- Кой е централният нападател, който чакате в Левски?

- Не е удобно да казвам името. Той е централен нападател на младежка национална гарнитура на много, много силна футболна страна. До момента не е скъпа селекцията ни, защото футболистите са свободни агенти и плащахме комисионни на тях и на мениджърите им. Досега сме дали около 400 хиляди евро, ще вдигнем сумата още толкова с новия футболист. Нормално е да се харчат такива суми. Тук говорим за част от лицето на България, не само в спортно, а във всякакво отношение. Футболът не е просто спорт, а нещо всепоглъщащо. Почти нямам партньор, клиент или колега от Европа, с който ни събере съдбата, да не заговорим за футбол.

- Кой управлява Левски? Вие или Иво Тонев? Кой е силният човек?

- Вие трябва сами да си отговорите на този въпрос. Аз съм мажоритарен собственик, президент и председател на Надзорния съвет. В последните години влязох много в клуба и всичко минаваше през мене. Имам и други начинания, отговорности и ежедневна работа. Една от големите промени е в това, че намерих и доверих изцяло оперативното управление на футболен и амбициозен човек, който иска да се докаже в силен клуб. Той не е левскар, но прекалено много станаха левскарите, които искаха да бъдат в клуба. Съответно, аз реших да се отдръпна рязко, но по всички големи въпроси се иска и моето мнение, моята санкция.

- Бяхте ли склонен да върнете Наско Сираков и Станимир Стоилов в Левски? Иво Тонев ли беше човекът, който напусна заседанието?

- Почти се договорихме с Мъри и аз му предложих да си стиснем ръцете. Тогава той за пореден път попита дали може и Наско да се върне. Той е свободен да дружи с когото и да било, да ползва мнението на всеки. Сираков не може да има функции в клуба. Да, той е дал много на Левски, но с това приключваме. Всеки има място в историята на Левски и заслужава уважение, но като в природата и живота, всяко нещо има край. Аз нямам конфликт с него, Левски също няма. Ако продължим да говорим, утре отново ще има буря, той ще отговори по фейсбук и така нататък.

- Лесно ли се съгласи Илиан Илиев да стане треньор на Левски?

- Не беше лесно, а това беше третият ни опит в годините. Той също е една от легендите и безспорно е левскар по душа. Илиан е успял и като футболист. Играл е в Бенфика.

- С какво беше по-добър Лудогорец от Левски миналата година?

- Влязоха необременено в първенството. Влязоха от нищото, без история. Президентът е амбициозен и състоятелен, а треньорът е добър и изгради хубава селекция. Те си нямат техния Наско или други. Хората си обичат Лудогорец, той е явление в целия регион, в който години наред нищо не се случваше. Те имат спортните качества, за да вдигнат титлата. След първия мач, в който загубихме с 1:2, нашето разузнаване ни донесе страница и половина, а тяхното беше осем страници. Работят повече.

- Заподозряхте собствените си футболисти в черно тото. Вярвате ли го?

- Честно казано, да. Аз не съм наивник. Имам индикации и имам информация, която не мога да потвърдя, за жалост. За това не отнесох въпроса до съответните органи. Това беше кошмарен мач. Едно е да паднеш от Барселона с открит футбол с 0:5, друго е да бъдеш жалък срещу Спортинг. Това е подигравка с любовта на хората, с мен и с моите пари. Не може така. Аз отговарям за думите си. И "казанската афера" не стигна до никъде. В дъното е един международен мошеник от руската организирана престъпност, който се беше направил на футболен мениджър. Той беше поканен от вечния ни враг по наистина футболни въпроси, легитимни или не. В хода на общуването им, възниква идеята да ни изпързалят, че предстои дерби и предната пролет сме им взели под носа титлата. Добре са преценили финансовите ми трудности в този момент, хората на които се доверявам и друго. Беше цяла конспирация. Нещата се връщат. Има един отгоре, който вижда всичко.

- Как гледате на войните в българския футбол? Сега има нова - Христо Стоичков срещу Борислав Михайлов?

- И двамата са големи имена, а единият е най-голямото в българския футбол. Няма кътче на земята, където да не кажат "Стоичков", когато разберат, че съм българин. Хубаво е да си стиснат ръцете и да продължат. Боби има своите кусури, както се казва, а Ицо също не е идеален. При всички положения ще има губещ, ако продължат по този начин, а това е българският футбол. Едва ли ще се стигне до крайност. Има устав, конгрес. . . Уставът е смешен. Ние имаме един глас от около 450, като 320 са на футболни клубове. Левски има един глас, колкото футболен клуб "Х". Има и 130 чиновници, които също имат глас. Трябва да се седне, да се говори честно и открито.

- Има ли истински футбол в България?

- Надеждата е детско-юношеският футбол. Ето, тази година взехме всички възможни купи с нашата школа. Трябва ние, клубовете с традиции, може би и Лудогорец, да поведем нещата към промяна.