Гардът на Рилски спортист Бранко Миркович бе избран за Баскетболист номер 1 на месец декември в класацията на BgBasket и Пресклуб България. Сърбинът в компанията на изпълнителния директор на клуба Борислав Чилингиров бе награден за първи път в кариерата си с това отличие, след страхотните резултати, които записа Рилецо в края на миналата година.

„Не съм очаквал такава награда, тя идва заради добрите резултати на отбора,“ сподели Миркович. „Това е една крачка напред в кариерата ми.“

Опитният плеймейкър коментира и изтегления днес жребий за Купата на България. На четвъртфинал Рилецо ще има за съперник най-трудния възможен след Лукойл и Левски – Черно море. „Винаги мачовете с Черно море са трудни. Във Варна губехме 35 минути, преди да обърнем. Ще бъде добър мач за публиката. Но нашата цел е да играем финал, да стигнем далеч,“ категоричен бе Миркович.

На евентуален полуфинал пък Рилски може да срещне Левски, с когото спори за второто място в НБЛ. „Тази година само от Лукойл сме падали у дома, така че се надявам да бием пак,“ каза гардът, след като вече постигна победа преди десетина дни срещу „сините“.

„Може би малко напрежение ще има да, но ние сме свикнали, и нашата публика е нашият шести играч и може да ни е само в плюс,“ добави Миркович за домакинството на Купата, което взе Самоков.

Снощи Рилски спортист постигна победа в Балканската лига – над един от лидерите в израелското първенство Галил Гилбоа, а Миркович реализира решителни тройки в края:„Мачът бе много тежък, те са опитни играчи. Целта ни бе да държим разликата малка, и ако издържим, да атакуваме накрая, за да спечелим. А за последните тройки, просто топката бе в мен, и нямаше какво да направя, трябваше да стрелям. Слава Богу, влязоха. Аз просто играя гард, и топката е в мен. Отборът чувства, че когато топката е в мен, е в сигурни ръце, не искам да предавам доверието.“

Дали Рилецо има сили за първото място в групата в Балканската лига:„Имаме такъв шанс, но Галил Гилбоа има по-добра програма от нас, и има повече победи навън дотук. Така че по-реално е да сме втори в групата.“

„Чувствам, че доста неща зависят от мен, и не искам да бягам от отговорност. Не бягам от нея, и целият отбор искаме да върви напред,“ сподели относно ролята си на лидер в Рилски спортист Бранко.

Преди Рилецо той игра и за Лукойл Академик, но си личи, че в Самоков се чувства по-добре:„Лукойл е много голям отбор, и там баскетболът се играе по друг начин. В Рилски всички ти имат доверие, вярват ти, и ако сам си вярваш, можеш да стигнеш много далеч. Докато в Лукойл имаш някаква система, и трябва да я спазваш, и да биеш.“

„Аз се чувствам добре тук, затова се връщам. Този клуб с всяка година е по-добър. Мястото ми в тази класация, и мястото ни в Балканската лига, говори за това,“ завърши Бранко Миркович.