Ние не сме от работилницата на Дядо Коледа, а от обикновения редакционен офис на Gong.bg, но също като него спазваме обещанията си (особено към най-послушните). След като получихме десетки материали от фенове, вече започнахме с публикуването на част от тях, онези, които екипът ни избра измежду многото страхотни анализи. От 24 декември, всеки ден, точно в 10.00 часа ще се появява по един коментар. Така че, единственото, което ни остава, е да благодарим на всички вас, за интереса, за чудесните материали, за страхотните пожелания към екипа. Надяваме се да няма разочаровани, а ако има – не се отчайвайте, ще има и следващ път!

Локомотив София – един отбор с много мечти

Автор: Жоро Григоров

Последните шест месеца любимият ми отбор Локомотив София преживява една ужасяваща криза. Да започнем от лятото на тази година.

Всички хора милеещи за този клуб бяха изпълнени с надежда. Чакаха европейските клубни турнири за да видят някой и друг евро мач. Започна се доста колебливо срещу непретенциозния отбор на Металург (Скопие) като в София нещата изглеждаха безнадеждни, но тогава шанса и съдийската подкрепа, която беше очевадна ни класира напред.

Дойде и мача със Шльонск (Вроцлав), който до тогава не беше известен на широката футболна общественост. Гостуването в Полша, отново късмета ни покри и добрата игра на вратаря Галев спаси отбора от разгромна загуба. Реваншът в София беше за мен най-силния мач на Локомотив за тези шест месеца. Тогава видях отбор с главно „О“ на терена да се бори за всяка педя земя и за всяка топка. Всички знаят как завърши мача. Локомотив отпадна и помията заля отбора. Всички фенове на конкурентните отбори от миналото първенство обясняваха как тези били слаби, тези били едва ли не от Намибия или Момбай, но точно тези момчета в момента са водачи в своето първенство*. Оттогава до ден днешен нещо в отбора не върви, нещо се счупи в машината, наречена Локомотив София. За първенството няма какво да коментирам щом след 15 кръга отборът е на 12 място с точков актив от 13 точки нещата са катастрофални. Всички обясняват, че толкова могат или че са нямали късмет, но нали точно тези момчета играха онзи мач в августовската дъждовна вечер срещу полския отбор и бяха на прага да го отстранят.

Не съм адвокат на никой но имам мнение което искам да изкажа. Когато се вижда, че отборът не върви трябват промени, било то и в ръководството на клуба. Не само треньорът или помощник треньорът са виновни, а и тези над тях. Локомотив е едни от отборите дори и в света с най-голяма управленска мрежа. То не са скаути,не са управленци и не знам си какви още, но те не си вършат работата. От началото на декември слушаме през ден, че Локомотив ще се закрива, няма да съществува или ще играе в А окръжна. Това може да стане само в страна като България-отбор с традиции да бъде затрит, защото на някой не са му изпълнили изискванията. Ако някой иска да напусне клуба може да го направи, но не така че другите да са виновни. Ако г-н Николай Гигов не иска да се занимава с отбора нека го обяви за продан да се види дали ще има желаещи да го купят,а не да го оставя на произвола на съдбата.

Другата болна тема стадиона и школата. Стадионът на Локомотив София е един от най-хубавите в страната и само този стадион (мисля, че за София) може да покрие изискванията на УЕФА за 75 процента от местата да са покрити от козирка. От това ще спечели не само клубния, но и националния отбор. Не всяка година да се молим ФИФА и УЕФА да смекчава правилата щото видите ли като се строеше националния стадион „Васил Левски“ е нямало кой да помисли за това нещо. А както всички знаем от известната поговорка „У дома и стените помагат“ , така че по хубаво от собствения стадион няма и който и да се нагърби с това да издържа клуба трябва да знае, че стадионът на Локомотив София е край Илиенци .

За школата много хора се упражняваха да пишат и правят репортажи, но истината е една, чак когато се оправи стадиона тогава може да се гледа към школата,която дори и в занемарен вид изкара едни от добрите футболисти в днешно време (Георги Пеев,Емил ГЪргоров-бадема и Даниел Пеев). С малко инвестиции тази продуктивна школа ще стане водеща в старата и самия собственик на отбора ще е доволен, защото ако на 5 години продава по двама трима играчи продукт на школата,то той ще е на голяма печалба и всички ще са доволни.

В заключение на казаното до тук, искрено се моля на 9 януари клубът да продължава да съществува и да радва привържениците си на собственият стадион, със свои кадри от школата, а не наемници, които при най-малкия проблем започват бойкоти и разтрогват за неплатени 2 заплати, а карат последен модел БМВ или мерцедес.

Само Локомотив София ЗАВИНАГИ!!!

*класирането в полското първенство към дата 18.12.2011г.

1

*Шльонск Вроцлав

37

2

Легия Варшава

33

3

Полония Варшава

31

Автор: Жоро Григоров