Литекс стана шампион на България по футбол за трети път в историята си, след като победи Локомотив Пловдив като гост с 3:0. Така и на теория, 11 години последната си титла, „оранжевите” вече са сигурни първенци. До края на шампионата остават два кръга, а Литекс има 64 точки и е на седем пред втория в подреждането ЦСКА, което го прави недостижим на върха.

Ловчанлии изиграха по най-правилния начин картите си в Пловдив, и засилиха Локомотив към зоната на изпадащите. „Черно-белите” са само на три точки зад преследвача си Локо Мездра, но мездренчани имат служебна победа над Ботев в един от двубоите си до края, докато програмата на Локо Пловдив е много тежка. Момчетата на Наджи Шенсой гостуват на Славия и приемат Локомотив София, докато тези от Мездра имат да изиграят само една среща у дома с Миньор, който не се бори за нищо.

Литекс изигра съвсем сериозно двубоя на „Лаута”, макар атмосферата да бе много напрегната, и заради тежкото положение на домакините. Локо Пд удари две греди през първото полувреме – Здравко Лазаров и Даксон не успяха да преодолеят стълбовете край Родриго Галато. Бразилецът игра с юбилейния номер 100 в мача, за да чества своята стотна среща с екипа на „смърфовете”.

В 39-та минута, въпреки натиска на Локомотив, Литекс откри резултата. Голмайсторът на „оранжевите” засече центриране на Том. Ловчанлии нанесоха своя решителен удар точно след почивката, като в 47-та минута Дока засече друго центриране на Том към далечната греда, там изпревари Йошев и пусна топката във вратата на Ставрев. На полувремето стражът на Литекс Родриго Галато бе заменен от Урош Голубович, явно заради травма на бразилския вратар.

В 50-та минута топката все пак премина гол линията на Литекс, когато след центриране от корнер, отляво на Голубович, във вратарското поле настане меле, след което Данчо Тодоров добута кълбото в мрежата, но малко преди това съдията бе отсъдил нарушение срещу сръбския страж. Последваха нови силни минути за Локо Пд, но въпреки това „черно-белите” нямаха никакъв успех в реализирането на положения.

Точката на спора дойде в 81-та минута, след скоростна контраатака на Литекс, при която Николай Бодуров напредна отдясно, центрира, и Нифлор с глава отбеляза втория си гол в мача, а с това оформи и крайното 3:0 в полза на новия шампион на България.