Руските лекоатлети няма да могат да се състезават на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, след като днес Спортният арбитражен съд (CAS) в Лозана подкрепи решението представителите на страната да не бъдат допуснати до турнира. Причина за наложената от Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) санкция бяха твърденията за държавно подкрепяна система за употреба на допинг в Русия.

Членството на Руската федерация по лека атлетика бе прекратено от IAAF, след публикуването на независим доклад, който откри доказателства за широкомащабна схема за използване на допинг.

Националният олимпийски комитет на Русия и 68 лекоатлети обжалваха това решение, но след като изслуша представените доказателства и от двете страни CAS постанови, че забраната може да остане в сила.

Един от засегнатите лекоатлети е двукратната олимпийска шампионка на овчарски скок Елена Исинбаева, която планираше да атакува за трети и последен път в кариерата си олимпийското злато, през следващия месец. Тя никога не е давала положителна допинг проба и затова настоява нееднократно, че доказано чистите атлети (като нея) трябва да получат право на участие в Игрите на 31-та олимпиада.

Отделно от това, Международния олимпийски комитет (МОК) обмисля пълна забрана за участие на всички руски спортисти в Олимпийските игри това лято, след като преди три дни бе публикуван втори доклад, уличаващ руската държава в подпомагане на схеми за употреба на допинг.

"Панелът на CAS потвърди, че Руският олимпийски комитет (РОК) няма право да номинира руски лекоатлети, които да се състезават на Олимпийските игри в Рио през 2016 г., имайки предвид, че те не отговарят на условията за участие съгласно Състезателните Правила на IAAF", заяви говорителят на арбитражния съд.

От IAAF заявиха, че са "доволни, че CAS e подкрепил позицията им", допълвайки, че решението "създава равни условия за лекоатлетите".

Президентът на IAAF, лорд Себастиан Коу добави: "Това не е ден за триумфални изявления, защото аз не съм дошъл в този спорт, за да спирам атлети от състезания."

"След Рио, работната група на IAAF ще продължи своята дейност с Русия, с цел създаване на чиста и безопасна среда за своите спортисти, така че федерацията на Русия и нейният отбор да могат да се върнат към международното признание и състезания."