Германският пилот на Мерцедес Нико Розберг спечели безпроблемно домашното си състезание на пистата Хокенхайм. Така той увеличи преднината си в генералното класиране пред преследвача и съотборник Люис Хамилтън, който остана трети. 

Между двата Мерцедеса се вклини приятната изненада Валтери Ботас с Уилямс, за когото това е трети пореден подиум. Той изостана на 20 секунди от победителя, но изпревари с 1.8 секунди третия. Четвърти остана друг любимец на домакините - Себастиан Фетел с Ред бул. 

Въпреки убедителната победа на германеца пред собствена публика, големият герой беше Хамилтън. Британецът стартира от 20-позиция и се изкачи със 17 позиции напред. Той дори можеше да изпревари Ботас в края, но младият финландец удържа натиска му. 

Още в началото Розберг и Ботас се откъснаха, но малко по-назад беше доста интересно. Тежка катастрофа между Фелипе Маса с Уилямс и Кевин Магнусен с Макларън доведе до отпадането на бразилеца. Даниел Рикиардо с Ред бул беше съвсем близо до тях, но мина през зоната за сигурност и се спаси от инцидента. 

Още в началото пък Хамилтън започна да изпреварва болидите пред себе си и още на 10-та обиколка беше вече 10-и. Той беше избрал стратегия с едно влизане в бокса по-малко, но към края на състезанието тя не сработи и му се наложи да влиза три пъти, както беше и при другите пилоти. 

По едно време британецът беше дори втори, когато другите тепърва излизаха от бокса, но впоследствие падна назад след влизането си в питлейна. В 30-та обиколка беше и инцидентът между него и бившият му съотборник Дженсън Бътън, при който се откъснаха част от аерокомпонентите на предното му крило и това със сигурност му попречи в битката на финала с Ботас. 

В последните десет обиколки Хамилтън напираше да изпревари финландеца, който имаше проблеми със сцеплението на гумите. Но и проблемите в неговия собствен болид не му позволиха да е по-бърз от пилота на Уилямс и в крайна сметка младокът се пребори за втората позиция във второ поредно състезание. 

Четирикратният световен шампион Себастиан Фетел завърши без особени главоболия на четвъртото място, а Фернандо Алонсо с Ферари се пребори в края за петата позиция. Той изпревари другия пилот на Ред Бул Даниел Рикиардо, само четири обиколки преди края и добави ценни точки към актива си. 

Челната десетка беше допълнена от Нико Хюлкленберг с Форс Индия, двата Макларъна на Дженсън Бътън и Кевин Магнусен, както и другия пилот на Форс Индия Серхио Перес. 

При пилотите лидер след днешното състезание вече с 14 точки преднина е Нико Розберг. Германецът има 190 точки, а преследвачът му Хамилтън е със 176. Трети е Даниел Рикиардо със 106, а четвърти е Алонсо с 97. Топ 5 се затваря от Валтери Ботас с 91. 

При конструкторите Мерцедес води повече от уверено с 366 точки, почти двойно повече от втория Ред Бул със 188. Трети е Уилямс със 121, а Ферари остава със 116.