Пилотът на Мерцедес Нико Розберг направи изключителна важна крачка към световната титла, след като спечели Гран при на Япония на пистата „Сузука“  с време 1:26:43.333 часа.. Това е девети успех за германския пилот. В същото време Мерцедес вече си осигури шампионското отличие при конструкторите.

Конкурентът на Розберг за световната титла – Люис Хамилтън допусна неточност при старта, която се оказа решаваща за британския пилот и представянето му в състезанието. Световният шампион се срина до осма позиция след слабия старт, а в крайна сметка силите му стигнаха само до това да завърши на трето място в крайното класиране. Хамилтън направи силен рейд, а в края се опита да изпревари Макс Ферстапен в борбата за втората позиция, но холандският пилот задържа позицията си.

Нико Розберг беше безгрешен на старта, а неговият съотборник Хамилтън тръгна много лошо и още в първия завой, оказал се фатален за него и в края на състезанието на "Сузука", той вече изоставаше зад двата болида на Ферари. Зад Розберг пък бяха Ферстапен, Серхио Перес от Форс Индия и Даниел Рикардо от Ред Бул, които обаче така и не успяха да се преборят с Розберг за първото място. В началото на седмата обиколка авансът на германеца срещу преследвачите скочи на над четири секунди и той стигна с лекота до първата си победа в Япония, която е и негова девета от началото на сезона. 

По този начин Розберг събра 313 точки за генералното класиране, а Хамилтън е с 280. 

"Съжалявам, момчета" - това описва всичко за началото на състезанието за Хамилтън, изречено от британеца по отборното радио във втората обиколка. Той все пак стопи голяма част от пасива си срещу фаворитите за подиума, а малко над 30 обиколки след началото вече беше четвърти и преследваше Себастиан Фетел от Ферари. Двамата влязоха в пит-лейна за смяна на гуми почти едновременно, а работата на отбора на Мерцедес се оказа по-добра и Хамилтън поведе пред 4-кратния шампион. Световният шампион от миналата година настигна Ферстапен в заключителните обиколки и атакува второто място в предпоследния тур на 5.807-километровото трасе, но неуспешно. След като беше съкратил над секунда пасив в 51-та обиколка, Хамилтън се залепи за задното крило на болида на Ферстапен, който обаче го блокира отлично в първия завой на 52-ия тур и британецът влезе в сейфти зоната, за да загуби битката. В крайна сметка, Ферстапен финишира с 4.978 секунди пасив срещу Розберг, а Хамилтън завърши с изоставане от 5.775 секунди от времето на германеца. Челната шестица на Гран при на Япония допълниха Фетел, неговият съотборник Кими Райконен и Рикардо. Местата в топ 10 бяха допълнени от Серхио Перес и Нико Хюлкенберг с Форс Индия, Фелипе Маса и Валтери Ботас с Уилямс.