Пилотът на Ферари Кими Райконен призна, че е останал приятно изненадан от конкурентността на своя автомобил в днешната квалификация за Гран При на Япония.

Финландецът даде трети резултат на „Сузука“ и ще е в добра позиция да атакува челото при утрешния старт. Състезанието в страната на изгряващото слънце започва в 8 часа българско време, като ще бъде излъчено пряко в ефира на телевизия DIEMA SPORT 2 и онлайн чрез платформата GONG PLAY.

Райконен беше сравнително близо до темпото на победителя в квалификацията Нико Розберг (Мерцедес), като изостана с малко над 3 десети от секундата. Той изрази надеждата си, че демонстрираната днес скорост ще остана налице и в утрешния ден.

„Като цяло колата се държа доста добре. Имахме леко недозавиване, но ставаме все по-добри с уцелването на настройките и по отношение на скоростта. Приятно изненадан съм да видя колко конкурентни бяхме днес и колко близо бяхме до Мерцедес“, коментира Ледения.

„Днес недозавиването беше по-малко, а това ни помогна да бъдем по-добри в първата част от обиколката. Третото място не е съвсем зле, но се знае, че се целим по-високо. С това разполагаме в момента и е жалко, че Себастиан Фетел трябва да изтърпява наказание, защото днес отборът направи силна сесия.“

Фетел даде четвърти резултат на „Сузука“, но заради катастрофата си в Малайзия при предишния старт бе наказан с 3 позиции за Гран При на Япония.

„Очевидно сме доволни“, продължи Райконен. „Все още имаме да свършим работа по подобряването на колата и трябва да направим още един силен ден утре. Сигурен съм, че имаме скоростта и тя няма внезапно да изчезне“, завърши Кими.