Люис Хамилтън спечели Гран При на САЩ и по този начин запази интригата за шампионската титла във Формула 1. Неговият съотборник Нико Розберг обаче също може да бъде доволен от състезанието на пистата в Остин, Тексас, защото взе максималното, финиширайки втори и по този начин се доближи до крайния триумф, при оставащи 3 състезания до края.

Топ 3 в САЩ допълни Даниел Рикардо, следван от Себастиан Фетел. Съотборниците на Рикардо и Фетел съответно Макс Ферстапен и Кими Райконен не завършиха надпреварата заради различни проблеми. Холандецът имаше проблем с двигателя докато при Райконен грешката бе на механиците в бокса.

Фернандо Алонсо завърши пети като в последния момент изпревари отлично представилия се Карлос Сайнс. Фелипе Маса е седми, следван от Серхио Перес и Дженсън Бътън, а Ромен Грожан взе последната точка с 10-ото си място.

Състезанието бе сред най-спокойните за Хамилтън, който запази първото място, от което стартира и през цялото време нямаше никакви проблеми със запазването му.

Розберг бе изпреварен от Рикардо на старта, но в последствие по-добрата стратегия на германеца му позволи отново да зае второто място, на което остана до финала.

Отпаданията на Ферстапен и Райконен пък направиха скучна битката и за следващите места, останали за Рикардо и Фетел. Единствената борба до края бе за петата позиция, която в крайна сметка спечели Алонсо.

Така преди последните 3 състезания преднината на Розберг бе скъсена на 26 точки. За германеца обаче са достатъчни дори две втори и едно трето място до края на сезона, за да триумфира с първата си световна титла. Рикардо е трети в класирането с 227 точки, а Фетел със 177 точки изпревари Райконен (170) и Ферстапен (165).

При конструкторите шампионите от Мерцедес вече имат 636 точки, пред Ред Бул с 400 и Ферари с 347.

Ето и в подробности как се разви състезанието:

Отличен старт имаше световният шампион Люис Хамилтън, който започна от първа позиция и с бърз старт успя да запази лидерската си позиция. Съотборникът му Нико Розберг обаче бе изпреварен от Даниел Рикардо на първия завой.

Лош старт имаше Макс Ферстапен, който се смъкна на пета позиция, както и Серхио Перес, който се удари в болида на Фернандо Алонсо.

С меките сликове Люис Хамилтън започна да трупа аванс като записа три последователни най-бързи обиколки.

Постепенно пилотите на Ред Бул и Ферари започнаха да влизат в бокса, а това направиха и двата Мерцедеса, които влязоха един след друг - Розберг в 11-ата и Хамилтън в 12-ата обиколка. Двамата съотборници обаче заложиха на различен тип гуми - лидерът в генералното класиране на среднотвърди гуми докато Хамилтън и мнозинството от пилотите на средномеките гуми.

С новите си гуми Макс Ферстапен постигна най-бърза обиколка, а успя и да изпревари Кими Райконен за четвъртата позиция. Себастиан Фетел пък изчака последен със смяната на гумите и така се наслади на малко време като лидер в състезанието.

Към 20-ата обиколка разликата между Хамилтън и третия Розберг бе над 6 секунди, но германецът настигаше Рикардо докато зад него Фестапен на свой ред се опитваше да настигне Нико.

В 26-ата обиколка Рикардо влезе отново в бокса, за да сложи среднотвърдите гуми, а Розберг остана на пистата като зае втората позиция.

Макс Ферстапен имаше сериозни проблеми по своя вина - холандецът влезе в бокса без всъщност да е повикан от своя екип, с което създаде суматоха и загуби ценни секунди. 

Малко след това пък състезанието свърши за младока след проблем с двигателя.

В 39-ата обиколка надпреварата приключи и за Кими Райконен след поредния проблем в бокса на Ферари. Задната дясна гума на болида на финландеца не бе закрепена, когато Райконен получи разрешение да тръгне. Логично, само след няколко метра Райконен спря, тъй като нямаше как да продължи участието си по този начин.

Тези отпадания като че ли съвсем убиха интригата що се отнася до първите две позиции. Хамилтън продължи да кара необезпокояван далеч напред, следван от своя съотборник Нико Розберг, за когото второто място щеше да е оптимален резултат в това състезание.

Трети вървеше Даниел Рикардо, следван от Себастиан Фетел, а битката бе за петото място. В нея бяха замесени Карлос Сайнс, Фелипе Маса и Фернандо Алонсо. Испанецът успя да изпревари бившия си съотборник и да стигне до шестото място. В крайна сметка в последната обиколка Алонсо успя да изпревари и Сайнс и завърши пети.