Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) ще предприеме стъпки към предотвратяване на практиката отборите във Формула 1 да се зареждат с резервни части за двигателите. Това ще се случи от 2017 година.

През тази година регулациите предвиждат наказания за превишаване допустимия максимум на допълнителни компоненти по двигателя. Така се стигна до ситуации пилоти да получат санкции, които надвишават реалния брой позиции, които един пилот може да изтърпи.

През 2015 година когато това се случваше, следваше и прибавяне на време към крайния резултат, докато година по-рано натрупаните позиции се пренасяха и в следващ старт.

Новият правилник реално позволи на всички пилоти спокойно да надвишават допустимия брой промени по двигателя, като за водещите тимове това не се оказа проблем при внимателно подбиране на момента, както сториха Мерцедес например.

Затова сега ФИА смята да прекрати подобен род изпълнения. „По време на единично събитие, ако пилот замени повече от един елемент, който ще му донесе наказание, единствено последният заложен елемент може да бъде използван в последващите състезания без допълнителни санкции“, обясниха от федерацията. „Това трябва да прекрати запасяването с резервни части по двигателя“, допълниха оттам.

На практика това означава, че санкциите с изтеглянето назад при позициите на стартовата решетка вече няма да касае само едно конкретно състезание. Това трябва да обезсмисли опитите на отборите да поддържат запас до края на сезона, щом промяната вече е направена.