Люис Хамилтън се поздрави с домакинска победа, като завърши  на 1-о място в Гран При на Великобритания на пистата  Силвърстоун, кръг от шампионата във Формула 1. Въпреки  проблемите със скоростната си кутия, Хамилтън осигури победата  за Мерцедес, след като съотборникът му Нико Розберг се отказа по време на състезанието. За Люис това е пета победа от началото на сезона и общо 27-а в кариерата. С днешния успех той се доближи до водача в  генералното класиране, като изостава от Нико Розберг само на 4  точки. 

Победителят днес завърши с време два часа, 26 минути, 52.094 секунди. На второ място остана финландецът Валтери Ботас с  Уилямс, който остана на 30.135 секунди, а третата позиция е за  Даниел Рикардо от Ред Бул, приключил на 46.495 секунди. Розберг стартира от поул-позишън днес и началото му беше  добро, но след 20-ата обиколка усети проблеми в скоростната  кутия, които се увеличиха към 29-ата и го принудиха да спре.  Тогава Хамилтън мина лесно пред него, като успя да се изкачи от  6-а на 2-а позиция в стартовите обиколки. 

Състезанието е символично за феновете на моторните спортове  на Острова, защото именно тук Хамилтън спечели единствената си до момента титла във Формула 1- през 2008-а година.  Състезанието, което отбеляза 50-ата годишнина от създаването на пистата, стартира с проблем за Кими Райкьонен, който наложи  показването на червен флаг. За радост Фелипе Маса се спаси от  големи проблеми, след като отскочилия от стената финландец го  удари. Той реагира отлично, но неговият Уилямс все пак беше  ударен така, че не успя да продължи по-нататък състезанието,  което беше негов старт номер 200 в кариерата. 
След реконструкцията на стената за сигурност, което отне  известно време, състезанието беше подновено с кола за сигурност, а след нея тръгнаха Розберг, следван от Дженсън Бътън от Уилямс и Кевин Магнусен от Макларън. Хамилтън преодоля Магнусен и започна да води битка с Фетел  (Ред Бул) за 2-3 място, като по същото време Розберг постепенно  увеличаваше аванса си. До третата обиколка преднината на Розберг беше 2 секунди, след което се увеличи на 4 и на 5, но всичко  това приключи в 19-ата, когато водачът в генералното класиране  усети първите си проблеми със скоростния лост. 

След това Хамилтън взе аванс, а финландецът Ботас се радваше на сензационното си представяне, който стартира от 14-о място и завърши на 2-о.

Това е второ стъпване на подиума за пилота от  скандинавската страна. В края на състезанието Бътън и Рикардо водеха пък люта битка за 3-ата позиция, която накрая стана  притежание на австралиеца. Третата позиция на Рикардо беше малко утешение за Ред Бул, чийто топ-пилот Себастиан Фетел остана  5-и. 

Следващият старт е на 20-и юли за Голямата награда на  Германия.