От следващия сезон състезанията във Формула 1 отново могат да се върнат към предишния си вид, в който отборите имаха право да презареждат болидите с гориво. Решението трябва да стане ясно през следващата седмица, когато има заседание на стратегическата група за развитие на най-атрактивния автомобилен шампионат.

Ако се стигне до промяна в правилото, тя моше да бъде имплементирана в наредбите най-рано за 2017 година. Все още обаче мненията по този въпрос са полярни – докато самите пилоти привестват промяната, отборите твърдо се противопоставят на този вариант.

Шефът на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) Жан Тод потвърди, че въпросът отново е подвигнат за обсъждане, а то ще се състои на двудневната среща в Женева през идната седмица.

„Ако имате съмнение за нещо, а аз лично имам такова, най-нормалното е да обсъдим с работната група трябва ли да има презареждане или не“, каза французинът. „Знаете много добре причината, поради която то бе забранено – разходите на тимовете по този параграф бяха огромни. Сега сме в модерната ера и знаем как функционират нещата.“

„Ако върнем презареждането, то ще струва горе-долу 50 хиляди евро на година. Ако е добре за спорта и шоуто, аз ще помогна да се намали цената“, добави Тод.