След като испанската футболна федерация RFEF обяви, че спира всички мачове от 16-и май за неопределено време, Професионалната футболна лига в Испания съобщи, че има готовност да предприеме законови действия срещу решението.

Причина за скандала е приетото постановление за централизация на продажбата на телевизионни права през сезон 2016-2017.

Според старите правила Барселона и Реал Мадрид печелеха три пъти повече от останалите клубове в Примера дивисион, като те имаха възможност да преговарят по продажбата на собствените им телевизионни права. Решението на испанската футболна федерация означава, че последните два кръга от Примера дивисион, в които Барселона и Реал би трябвало да продължат битката за титлата, се отлагат, както и финала за Купата.

Професионалната лига пък излезе със съобщение, в което се казва, че те ще предприемат всички необходими мерки срещу решението за отлагане на мачове и настояват, че федерация е действала незаконно. “Решението на RFEF е нищожно според закона. Затова LFP се обръща към компетентните органи, за да бъдат посочени виновните за това и да бъдат предприети дисциплинарни мерки. Също така си запазваме правото да предприемем законови действия за нанесени сериозни щети, както финансови, спортни, социални и от всякакъв друг тип, по повод решението на федерацията“, се казва в част от съобщението.

Професионалната лига свиква събрание на клубовете на 11-и май.