Най-големият мач в съвременния клубен футбол отново е тук. Днес от 17,15 часа българско време Барселона посреща Реал Мадрид в дербито на дербитата, а двубоят е част от програмата на 14-ия кръг в Ла Лига.

Насред препълнения „Камп Ноу“ най-жестоките съперници в Испания ще излязат един срещу друг за 233-и път. Камерите отново ще се насочени към техните лидери на терена – Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Португалецът и неговите съотборници пристигат преливащи от самочувствие, след като вече се откъснаха с 6 точки преднина пред каталунците в първенството. Така напрежението остава главно върху хората на Луис Енрике, които трябва да гонят задължителна победа, за да не изостанат още повече в опитите да защитят миналогодишния си трофей.

Тази задача на този етап не изглежда никак лека, защото „блаугранас“ са далеч от постоянството, което са свикнали да показват. Реал от своя страна също имаше своите колебания, но никой не може да отрече, че отборът на Зидан знае как да излиза от трудните ситуации. Неслучайно „кралете“ са все още непобедени в първенството, а ако проследим тази серия и през миналия сезон, то поредните мачове ще станат цели 25.

В общия баланс на мачовете Реал все още държи лек превес в победите – 93 срещу 91. Що се отнася само до Ла Лига, „белия балет“ е спечелил 72 от общо 172-та двубоя (Барса има 68 победи). Козът на Барса в съботния следобед може да се окаже именно домакинският фактор – у дома каталунците са загубили само 3 от последните 13 издания на Ел Класико (7 победи и 3 равенства). Въпреки това мадридчани са били на печелившата страна 5 пъти в последните 9 сблъсъка с Барса във всички турнири. Това включва и последната им визита до „Камп Ноу“, когато Реал надделя с 2:1.

Общата голова разлика в Ел Класико също е в полза на Реал – 391:379. Ако се гледат само срещите за първенство, превесът на „лос бланкос“ се запазва – 280:273.

.Довери се на Gong.bg и бъди в час с най-интересното около звездния дуел между Барселона и Реал Мадрид!

Статистиката и новини преди Ел Класико:

- Ако Барселона спечели този мач, това ще е 50-ата домакинска победа над Реал за Ла Лига.

- Барселона вкара гол във всеки от последните си 21 мача срещу Мадрид. Това е най-успешната серия за каталунците в цялата история на Ел Класико (във всички турнири).

- Лионел Меси е голмайстор №1 в Ел Класико с 21 попадения.

- Само Алфредо ди Стефано (18) е вкарал повече голове за Реал Мадрид от Кристиано Роналдо (16) в Ел Класико (пак във всички турнири).

- Неймар е изработил 5 гола в своите 6 мача срещу Реал (3 гола и 2 асистенции).

- Кари Бензема е вкарал 5 гола в последните си 7 двубоя срещу Барса, но само едно от тези попадения е било на „Камп Ноу“.

- Жереми Матийо със сигурност пропуска мача за Барселона. Каталунците следят внимателно състоянието на Андрес Иниеста и Жорди Алба, за които има шансове да играят.

- При Реал сигурните отсъстващи са контузените Гарет Бейл и Тони Кроос. На тяхно място Зинедин Зидан ще разчита на Лукас Васкес и Матео Ковачич.