Байерн Мюнхен спечели голямото дерби на немския футбол, надигравайки Борусия Дортмунд с 2:1 на своя „Алианц Арена“. Марко Ройс бе дал аванс на гостите през първото полувреме, но с голове на Роберт Левандовски и Ариен Робен от дузпа през второто полувреме, баварците успяха да обърнат резултата и нагледно да демонстрират кой е най-добрият отбор в Германия в момента.

В Мюнхен Байерн тотално надигра своя съперник и абсолютно заслужено стигна до трите точки, които можеха да дойдат и много по-лесно, ако не бяха доста пропуски и отличните изяви на Роман Вайденфелер на вратата на Борусия.

Момчетата на Пеп Гуардиола вложиха много усилия, които в крайна сметка им се отплатиха, като по този начин прекъснаха негативна серия от 4 поредни двубоя като домакин срещу Борусия, в които не могат да постигнат победа. А със спечелените три точки баварците остават уверено начело на Бундеслигата с 24 точки, на 4 пред втория Волфсбург. Борусия Дортмунд пък затъна още повече и след петата поредна загуба в първенството, вече е в зоната на изпадащите – на 16-о място с актив от едва 7 точки.

Мачът започна с високо темпо още от първата минута и двата отбора не чакаха дълго, докато стигнат до изгодни положения. В 6-ата минута Ариен Робен изстреля страхотен изстрел, който влизаше във вратата, но Роман Вайденфелер успя да избие, след което топката срещна напречната греда.

3 минути по-късно Хенрих Мхитарян изравни гредите след опасен изстрел извън наказателното поле, уцелил външната страна на левия страничен стълб.

Байерн бе по-активният тим в тези минути и чрез Томас Мюлер и Робен отново затрудни максимално „жълто-черните“.

След средата на първата част последваха няколко минути с преимущество на гостите, които успяха максимално да се възползват от тези моменти и да открият резултата.

В 29-ата минута Мануел Нойер спаси опасен изстрел на Пиер-Емерик Обамеянг, но 2 минути по-късно дори вратарят на Байерн не бе в състояние да спаси удара на Марко Ройс. След контра атака, Обамеянг центрира отлично отдясно, а Марко Ройс се измъкна между централните Джером Боатенг и Мехди Бенатиа, за да засече перфектно с глава за 1:0.

До края на първото полувреме Байерн си възвърна превеса в играта, а Мюлер и Робен пропуснаха отлични положения за изравняване. В 38-ата минута немският национал бе изведен очи в очи с Вайденфелер, но стреля в тялото на вратаря. Веднага след него пък холандецът бе в отлична позиция в наказателното поле, но се замота и стреля в аут.

През второто полувреме домакините излязоха още по-мотивирани на терена и предимството им бе още по-осезаемо. Борусия заигра единствено в своята половина, надявайки се да се справи в защита.

В 51-ата минута Левандовски се озова сам с топката в наказателното поле след центриране на Бенатиа, но ножичният му удар бе избит от Вайденфелер. Самият Бенатиа малко по-късно пропусна добър шанс, след като стреля с глава.

Логичното се случи в 72-ата минута, в която Левандовски наказа болезнено своя бивш отбор. Влезлият като резерва Франк Рибери Рибери опита извеждащ пас към Робен, който обаче бе пресечен от Невен Суботич. Топката обаче попадна в Левандовски, който извън наказателното поле веднага я изстреля перфектно в долния ляв ъгъл и изравни резултата.

Байерн увеличаваше оборотите в търсене на победен гол, а Борусия откровено играеше за равен. В игра влезе и Клаудио Писаро, който увеличи офанзивната мощ на баварците, а негов удар в 84-ата минута бе избит от Вайденфелер.

Още в същата минута Суботич подари една топка на Рибери, французинът напредна и сърбинът се видя принуден да го хване за ръката. Това не остана незабелязано от съдията Мануел Грефе. Той отсъди дузпа, а зад топката застана Ариен Робен, който материализира 11-метровия удар и по този начин донесе победата за своя отбор.