Колумбия е бронзовият медалист в изданието на Копа Америка по случай 100-годишнината на турнира. То се провежда в САЩ, а точно домакините участваха в спора за третото място, но остават с празни ръце. 

Хамес Родригес, Карлос Бака и компания надделяха с 1:0, за да се доберат до отличието. Така те се превърнаха в черни котки за "янките", тъй като отново им попречиха да подобрят постижението си на турнира. 

Американците са стигали най-много до четвъртото място, което за последно се случи през 1995 г. и тогава те паднаха в спора за бронза именно от Колумбия. За южноамериканците това е първото качване на подиума в крайното класиране именно от въпросното издание на надпреварата. 

Иначе героят на колумбийците се казваше Карлос Бака. Нападателят на Милан отбеляза единственото попадение в мача в 31-та минута, когато хубава атака, започната от Хамес Родригес, продължи с пас на Сантяго Ариас към нападателя и той преодоля Тим Хауърд за единствения гол в срещата. 

След почивката първо Хуан Куадрадо тресна греда, а после това стори и Боби Ууд за американците, но повече попадения не паднаха. В последните минути Майкъл Ороско от САЩ беше изгонен с директен червен картон, а Сантяго Ариас получи втори жълт от състава на Колумбия, но това беше всичко в този мач и резултатът остана непроменен. 

Така Колумбия за четвърти път завършва на третото място на Копа Америка. Крайният победител ще стане ясен в нощта на неделя срещу понеделник, когато във финала един срещу друг се изправят Аржентина и Чили. Миналата година отново тези два отбора си оспорваха отличието, като тогава се радваха чилийците.