Реакцията на феновете, изразена по форумите, след вчерашния мач за Суперкупата на България между Лудогорец и Ботев, до голяма степен беше еднозначна.

Всички срещу Лудогорец! Най-вече заради червения картон на Алекс Колев от Ботев в края на първото полувреме, феновете заключиха най-общо: „Пак ги бутат“.

Нека поразсъждаваме най-напред върху ситуацията. Онова, което се вижда от повторенията, наистина е, че Колев по-скоро симулира, хвърляйки се за дузпа в последния стадий от атаката си. А дали преди това са му висели трима на гърба, атаката е продължила...

Николай Йорданов имаше прекрасна видимост към ситуацията, беше и близо до нея.

Сега, Йорданов има своите основания да посочи втори жълт картон на футболиста на „канарчетата“, дори само за симулация, не знаем дали е чул и някаква реплика от Колев. Въпросът е, дали в обратния случай, ако ставаше дума за играч на Лудогорец, щеше да го изгони в 45-ата минута? Разбира се, условието „ако“ ни поставя в неизгодна ситуация при коментара, но познавайки българските арбитри, отговорът е – по-скоро не.

Същото, обаче, можем да кажем и за всички онези любители на футбола, които скочиха на съдията за това му решение. В случай, че замесеният беше играч на Лудогорец, всички щяха да пледират за показване на наказателен картон, а ако такъв не беше вдигнат, щеше да има вой до небесата. Така че - въпрос на гледна точка.

И да минем от частния случай към общия. В България не обичат силните, не обичат и богатите. И то не от днес, но просто сега е по-видимо и по-чуваемо от преди заради развитието на медиите. Но, когато ЦСКА са били силни, и тях останалите не са ги обичали. Когато пък Левски са били силни, те също са били на мушката на недоволството. И това не значи, че хората отчасти не са имали право, както и сега, впрочем.

В най-добрия случай правилата срещу слабите се прилагат от съдиите в цялата им строгост, а срещу силните реферите винаги имат едно наум. И затова фаворитите се смятат за бутани. Освен че са по-добри, те са и подпомагани, вярно е.

Така е било, така е, така и ще бъде у нас. Та затова сега Лудогорец не ги обичат хард-феновете на останалите отбори. Затова част от левскарите викаха за Лацио срещу българския тим, затова и част от цесекарите се готвят да подкрепят Стяуа срещу родния шампион. Софт-феновете са друга бира. Така е в България, нищо ново под футболното ни слънце.

А Лудогорец? И „зелените“ имат какво да чистят от имиджа си, от медийния си образ, така че да станат малко по-любими на българския запалянко. Това е факт, както е факт и заслужената доминация на този отбор над останалите у нас през последните няколко години.