15-ят кръг на А група отмина, а страстите в родния майсторски ешелон не стихват. И след изиграните мачове Левски остана на върха, след като се наложи с минималното 1:0 над Локомотив Пловдив на своя „Георги Аспарухов“, а в герой за „сините“ се превърна Мигел Бедоя. Тимът от Герена е еднолично на върха с 31 точки, пред Литекс, който има актив от 27, следван от Берое с 26.

Получилите се резултати в кръга обаче изиграха съществена роля за съдбата на някои треньори. Ферарио Спасов подаде оставка, която бе приета от ръководството на Монтана. Това се случи след загубата от Черно море. Същият ход предприе треьорът на Ботев Ермин Шиляк след поражението от Берое с 1:3.

Но ето и цялата хронология, в която се развиха събитията:

15-я кръг бе открит с мача между Литекс и Славия. Ловчанлии на свой терен не срещнаха никакви затруднения срещу столичния си опонент и без милост се наложиха с 4:0. Точни за успеха на тима от града на люляците бяха Диого Виана, Кристиан Малинов, Бьорн Йонсен и Данило Асприля. Изявите на Йонсен не останаха незабелязани, като той не отличен от читателите ни за Играч на мача.

Същевременно след успеха наставникът на ловчанлии Лауренциу Регекампф заяви, че отборът му е играл, точно както всички в щаба му са искали.

Кой провокира странната радост на Литекс?

И докато настроенията в лагера на победителите бяха приповдигнати, не така изглеждаха нещата при славистите. Старши треньорът Иван Колев загатна за тежък разбор, анализирайки, че от началото на сезона изявите на играчите му са на приливи и отливи.

Този факт обаче по никакъв начин не възпря вярната агитка на Славия, която дори в трудния момент намери сили да окуражи своите любимци, спретвайки малко шоу по трибуните.

 

Вторият мач по програма бе този между Монтана и Черно море. Възпитаниците на Никола Спасов се наложиха с 4:0, пред около 900 зрители на стадион Огоста. Начало на головата фиеста постави Мехди Бурабия, а примерът му последваха Матиас Курьор, Педро Еужение и Хуан Мануел Вареа.

Загубата обаче се оказа преломна в домакинските редици. Ферарио Спасов, който ръководеше Монтана заедно с Михаил Мадаснки, подаде оставка, която в последствие бе приета.

Мадански: Феро искаше да си тръгне още след мача с Левски

След поражението пък от лагера на Монтана показаха реализъм, като заявиха, че знаят, че за тях борбата е за оцеляване.

Наставникът варненци Никола Спасов в присъщия си спокоен стил обясни след мача, че трите бързи гола, вкарани от неговите момчета, са направили разликата.

Като Играч на мача бе отличен Матиас Курьор.

 

Безспорно една от най-дългоочакваните срещи от 15-я кръг бе тази между Лудогорец и Пирин. Напускането на Едуарт Ераносян, както и завръщането на Георги Дерменджиев развълнува в голяма степен футболните среди, а очакванията на всички бяха, че разградчани ще се справят без особени затруднения със съперника.

„Орлетата“ обаче не бяха казали тежката си дума. Те дръхнаха болезнено „орлите“ по опашките, запазвайки нулевото равенство от началото до края на двубоя, а така сипаха капка катран в повторния дебют на Дерменджиев начело на шампионите.

След последния съдийски сигнал пък специалистът каза философски: „Важно е къде ще завършим, а не къде сме сега“.

Владо Стоянов: Изоставането от Левски не е фатално

Окрилени от доброто си представяне благоевградчани заявиха уверено след мача, че ще се борят по същия начин и срещу следващия си съперник Левски. Това бе и акцентът в изказването на наставника на тима Наджи Шенсонй

В Играч на мача между Лудогорец и Пирин се превърна талантът на гостите Красимир Костов.

 

Предпоследен по програма бе двубоят между Ботев и Берое. Дербито на Тракия предложи зрелище на зрителите на стадиона в Коматево, а общо 4 гола паднаха. Срещата завърши с успех за старозагирци с 3:1, а по този начин заралии се приближиха до Литекс и Левски. Момчетата на Петър Хубчев вече имат актив от 26 точки на третото място, на една зад втория Литекс. Левски е на върха с 31 пункта.

Головете в полза на гостите бяха дело на Георги Андонов, Елиаш и Атанас Зехиров. В добавеното време на мача „канарчетата“ отбелязаха почетното попадение. Точен бе Божидар Васев.

Въпреки добрите изяви на своите момчета треньорът на Берое Петър Хубчев каза, че в лагера на победителите всички са здраво стъпили на земята.

При пловдивчани обаче поражението предизвика сътресения. Ермин Шиляк подаде оставка. Очаква се тя да бъде приета. За периода си в Ботев Шиляк записа 4 победи, 2 равенства и 7 загуби.

Играч на мача стана футболистът на Берое Георги Андонов.

 

Кръгът бе затворен с битката между Левски и Локомотив Пловдив.

„Сините“ не допуснаха грешна стъпка, след като в 77-ата минута Мигел Бедоя вкара победния гол. В последствие испанското острие на Левски стана и Играч на мача.

Големият отсъстващ за локомотивци бе нападателят Мартин Камбуров, който бе наказан заради натрупани картони. Александър Тунчев не пропусна да отбележи, че с нападателя, вероятно развоят на двобоя е щял да бъде различен.

Мигел Бедоя: Показахме, че сме боеспособен тим.

Наставникът на Левски Стойчо Стоев даде добра оценка на изявите на своите момчета, а спортният директор на клуба Георги Иванов отказа всякакъв коментар за селекцията.

Стоев: Курдов не пожела да бъде резерва, удовлетворих желанието му

Колегата на Стоев в Локомотив – Петър Пашев - коментира: „Левски не ни позволи да играем“.

Не такова бе мнението на шефа на „смърфовете“ Христо Крушарски. След последния съдийски сигнал той изрази мнение, че съдиите са подпирали леко столичния гранд.

В 15-я кръг паднаха общо 13 гола, а в голмайсторската листа играчът на Лудогорец Клаудиу Кешеру продължава да е лидер със 7 попадения. Второто мястo е за Данило Асприля /Литекс/ с 6 гола, а третата позиция си поделят Мартин Камбуров /Локомотив Пловдив/, Ивайло Димитров /Славия/ и Бьорн Йонсен /Литекс/ с по 5 попадения.

Пълно класиране в А група може да намерите ТУК!

Всички победители в анкетата Играч на мача може да видите ТУК!

Победителите в анкетата Гол на кръга