Два кръга преди края на първия дял на редовния сезон в българската А група нещата изглеждат ясни. Ако сега БФС реши да прекрати първата част от шампионата и да започнат плейофите със сигурност няма да сбърка. На практика, след 9 кръга, има една единствена въпросителна около оформянето на първата шестица, която в последствие ще определи и шампиона на България. Реално погледнато голямата битка за последното шесто място ще водят Ботев и Локомотив София. Кой от двата отбора повече заслужава да е в челото ще стане ясно до няколко кръга, но тази битка не е чак толкова важна.

Ясно е едно. Това, което се очакваше преди старта на шампионата се случи – ЦСКА, Лудогорец, Левски, Литекс и Берое са сигурни участници в плейофите. Ако не се бе случила случката с Цветан Василев Ботев също щеше да си е осигурил място сред големите шест и всичко вече щеше да е ясно.
Какво друго прави впечатление? Шампионатът ще е повече от интересен. Първите седем отбора са събрани в шест точки и за няколко кръга статуквото може да е напълно променено. Лидерите лесно губят точки, няма явно изразен фаворит на база класирането, въпреки че футболно Лудогорец е с класи над съперниците си, но още не го е затвърдил в точково изражение.

Ясно е, че тази година Лудогорец не е твърде убедителен в първенството и за момента това му пречи да се завърне на мястото, което му приляга най-много. Шампионите загубиха глуповато точки от три отбора, които в момента се намират под чертата на първата шестица. След победата над Литекс вратаря на разградчани Владислав Стоянов каза нещо много важно: „Не трябва да падаме на нивото на другите в А група“. Това е важно, защото Лудогорец не може да си позволи това, а по-скоро другите трябва да се опитат да качат нивото, което ще е полезно както за тях, така и за шампионите.

Видно е, че голяма част от лидерите са по-слаби в сравнение с миналата година. Левски, Литекс, ЦСКА (въпреки първото място) и Ботев са отбори, които се представят една идея по-слабо и това се отразява върху точковото статукво в първенството. С чиста съвест същото може да се каже и за Лудогорец на вътрешната сцена като изключение може да направи само неделната победа над Литекс. Също е ясно и друго. Лудогорец ще има  проблеми с пренастройката между мачовете в Европа и България. Най-вече ще бъдат облагодетелствани тимовете, които ще играят срещу шампионите преди техен мач в Шампионската лига, а не след, защото мислите тогава ще бъдат насочени към Реал, Базел или Ливърпул, а играчите откровено ще се пазят. Първият такъв е Левски още този уикенд, а преди домакинството срещу Ливърпул ще е ЦСКА. Това са опасните за Лудогорец мачове.

Реално погледнато единствения тим, който дърпа видимо нагоре в А група е Берое. В Стара Загора използваха участието си във втората седмица да сработят отбор и това дава резултат сега. Ако има тим, който да застраши този сезон титлата на разградчани ще е именно Берое, а до колко това твърдение е вярно ще разберем още този уикенд, когато старозагорци приемат ЦСКА.

„А“ група вече има своето разделение. Остава да разберем дали в следващите шампионатни мачове от редовния сезон някой тим ще успее да натрупа преднина, ако ли не, плейофите ще бъдат крайно любопитни.