Берое претърпя втората си поредна загуба в първенството, след като нямаше с какво да се противопостави на шампиона Лудогорец в 18-ия кръг. Старозагорци паднаха тежко с 0:4 и записаха най-тежката си домакинска загуба за сезон 2014/2015.

Върджил Мисиджан наниза два гола във вратата на Благой Макенджиев, а по един добавиха Жуниор Кишада и Вандерсон. Бързият аванс от 2:0, който гостите постигнаха рано в двубоя, се оказа решаващ, тъй като след това играчите на Георги Дерменджиев проведоха срещата така, че да съхранят сили предвид предстоящото гостуване на Реал Мадрид в Шампионската лига.

По този начин Лудогорец с 38 точки се изравни поне временно на върха с ЦСКА, който отстъпва водачеството до двубоя си срещу Локомотив Пловдив утре. Берое остава трети с 28 точки, но може да бъде изпреварен от Левски, Локомотив София и Литекс.

Двубоят можеше да тръгне по интересен начин, ако още във втората минута домакините не бяха пропуснали идеална възможност за гол. До нея се стигна след далечен изстрел на Елиаш да Силва, при който топката рикошира в играч на Лудогорец и прехвърли отбраната. Станислав Костов изскочи от дълбочина и веднага шутира от въздуха, изпращайки кълбото над гредата.

Разградчани скоро взеха нещата в свои ръце и постепенно започнаха да концентрират атаките си през зоните, охранявани от по-бавните централни защитници Иво Иванов и Владимир Зафиров. Последният сбърка почти фатално в 12-ата минута, когато в желанието си да спре пробиващия отдясно Мисиджан се подхлъзна и така отвори коридор за стрелба пред холандеца. Той шутира силно по тревата, като прати кълбото в аут покрай близката греда.

Лудогорец не се нуждаеше от още много шансове, за да стовари изключително тежък удар в рамките на 3 минути. В 15-ата Жуниор Кишада откри резултата след колективна грешка в защитата на противника и добър извеждащ пас по тревата на Георги Терзиев. Бразилецът изскочи отдясно под остър диагонал в наказателното поле, но беше улеснен от излизането на Макенджиев, който бе финтиран лесно, а след това топката се озова в мрежата.

В 18-ата нова вихрена атака на Лудогорец отляво стигна до Мисиджан, който първи опази топката от Илия Мунин, след което последва скоростно двойно подаване с Кишада и крилото се озова очи с очи с вратаря. Холандецът шутира ниско, Макенджиев закачи кълбото, което обаче влетя в далечния му ъгъл.

Попаденията повлияха крайно негативно върху играта на старозагорци, които не успяха да сътворят нищо запомнящо се до почивката. В 23-ата минута шампионите от своя страна можеха до голяма степен да предрешат изхода на срещата, когато Фабио Ешпиньо вдигна кълбото отдясно, а непокритият Кишада стреля много силно с глава от 6-7 метра. Макенджиев демонстрира отличен рефлекс и съумя да избие в корнер.

Малко по-късно съдията Николай Йордано се видя принуден да прекъсне играта след тежък сблъсък между Дани Абало и Веселин Пенев, които удариха лошо главите си при борба за висока топка. В крайна сметка двамата се отърваха без сериозни последици и успяха да продължат мача.

На полувремето Петър Хубчев опита да реагира и извади безличните Венци Христов и Димо Бакалов, а на техните места се появиха Жуниор Мапуку и Салим Керкар. Георги Дерменджиев също направи една рокада, като Абало – може би и заради сблъсъка с Веселин Пенев – напусна игра, а Вандерсон се появи на терена.

В 53-ата минута старозагорци можеха да се възползват от силната си игра при статичните положения. Те получиха фаул около наказателното поле на противника, последва центриране и Костов с глава отклони към долния десен ъгъл. Владислав Стоянов със страхотен плонж успя да избие.

Осем минути след тази ситуация Лудогорец пропиля повече от чудесна възможност да вкара отново. Грешка при изнасянето на топката позволи на Кайсара да отнеме в централната зона и веднага да потърси Марселиньо пред дъгата. Той без забавяне пусна вдясно към набралия скорост Кишада. Останал сам срещу вратаря нападателят обаче реши да финтира застигащия го Иво Иванов и така загуби кълбото.

В 70-ата минута резервата за Берое Стефан Спировски се отличи със страхотно високо подаване, което намери Елиаш зад гърба на Георги Терзиев. Халфът опита да стреля с глава от около 8 метра, ала намери кълбото с рамо и не успя да го насочи в очертанията на вратата.

Три минути по-късно развръзката стана ясна. Лошо разигран ъглов удар от Берое доведе до свръхзвукова контраатака на Лудогорец. Марселиньо получи пред централния кръг и веднага подаде вляво към измъкналия се от засадата Мисиджан. Той без проблем пробяга празното пространство до наказателното поле и с фалцов удар преодоля излезлия напред Макенджиев за 6-ия си гол в първенството.

В 80-ата минута Кайсара също се нареди сред играчите на разградчани, отчели се със сериозни пропуски. Бразилецът бе изведен от Ешпиньо сам срещу вратата отдясно, но от 7 метра шутира мощно покрай далечната греда.

В 82-ата Вандерсон заби четвъртия гол във вратата на Макенджиев, след като се пребори с колебливия Иво Иванов в наказателното поле и с диагонален шут по тревата прати топката в долния ляв ъгъл.

По този начин Лудогорец с 38 точки се изравни поне временно на върха с ЦСКА преди мача на „армейците“ срещу Локомотив Пловдив утре. Берое остава трети с 28 точки, но може да бъде изпреварен от Левски, Локомотив София и Литекс.