Ивайло Петев за първи път говори по темата за възможността да поеме Левски, след скандалната си раздяла с клуба преди малко повече година, когато трябваше да бъде представен като треньор на Левски. Петев призна, че е имал разговор с Георги Иванов – Гонзо преди време. Петев бе гост в Актуално студио „Дерби”.

„Никога не съм говорил на тази тема. Не, че не ми е приятно, но няма какво да кажа. Ние водихме един предварителен разговор с Гонзо, но договорът ми с АЕЛ беше такъв, че аз нямаше как да напусна клуба по ред причини. Същото нещо се случи след месец и половина с тим от Азербайджан“, разкри Петев, който вече приключи ангажиментите си с кипърския АЕЛ.

Попитан за случилото се през октомври 2013-а година, Ивайло Петев сподели, че няма лоши чувства и желае на Левски бързо да възстанови позициите си. „Знам, че това не е срещу мен. Отидох с голяма амбиция и нагласа да се постигне нещо с този отбор и бях сигурен, че можем да постигнем нещо. Излязох жертва на не знам какво, без да бъда виновен за нищо. Това вече е забравено. Болка? Доста отдавна беше... нищо не се знае. Надявам се в най-близко бъдеще да е този Левски, който феновете познават. Дали ще бъда аз или мой колега, трябва да имаме силни грандове, за да може българският футбол да има по-добро лице“, категоричен бе Петев.

На въпрос в какви отношения е с босът на бившия си клуб Лудогорец – Кирил Домусчиев Ивайло Петев отговори: „Отношенията ни мисля, че са нормални, но не съм го чувал и виждал повече от година, и за първи път се видяхме онзи ден на мача. Радвам се за това, което направи Лудогорец. Български отбор се представя достойно в Шампионската лига. Поздравления за това, което направиха.“

Дали в Кипър са търсили мнението му за български футболисти, специалистът отговори „Преди година ме питаха за Цветан Генков. Апоел имаше интерес, но не знам какво се случи.“

За младите български играчи, Ивайло Петев заяви: „Не мисля, че е грешка младите играчи да излизат в чужбина. Ще дойде време и те да играят. Може би има нужда от повече време за адаптация. Има доста добри играчи. Няма да изпадам в подробности. Имаме доста талантливи момчета. Въпросът е да им се даде поле за изява.“

Ивайло Петев разкри, че в Киръп е недопустимо треньорите да коментират съдиите и дори ги грози глоба от 10 хиляди евро, а според него българските рефери са на много по-добро ниво от кипърските.

„Правилата са следните в Кипър - нямаш право да кажеш една дума срещу съдиите. Нямаш право да коментираш съдията. Треньор след мач не си позволява да коментира съдиите. Мога да кажа, че нашите съдиите са на много, много по-високо ниво от кипърските. Там съм виждал комични ситуации, в които не вярвам, че това нещо се случва“, коментира още Петев и заяви, че си е струвало да приеме предизвикателството да работи в Кипър.

„Определено една година и два месеца бях щастлив и удовлетворен от това, което върша. Поех отбора в ситуация, която не беше много добра, но с общи усилия постигнахме успех. Жалко, че трудът ни не можа да се увенчае с титла, но представянето ни бе повече от добро. Последно, което се предприе като мерки за ограничаване на проблемите с публиката е всеки фен да даде отпечатък в полицията и посещението на мач да е с лична карта. Имахме уникален шанс в Шампионската лига, но успяхме да се възползваме от него. Особено във втория мач срещу Зенит имахме нещастието повече от 70 минути да играем с 10 човека. Имах безрезервна подкрепа от феновете. В един момент бях учуден, защото не съм кипърец или страшно известно име, но съм приятно изненадан от подкрепата, която имах. Не мога да ги предам, като отида и стана треньор на Аполон. Нямам против тях, но това е моето решение. Там съперничеството е като Ботев и Локомотив. Напуснах АЕЛ преди 10 дни, така се случиха нещата. Колко време ще остана без работа, сам ще преценя. До Нова година няма да се ангажирам с нищо. От АЕЛ бяха причината да не подпиша с азербайджански клуб. В такъв момент е нормално да изисквам това, което ми дължат. Мениджър съм си аз“, заяви Ивайло Петев.

Треньорът коментира още, че според него българският футбол има нужда от силни грандове – Левски и ЦСКА, както и от повече внимание към качеството на терените.

„Лошо е, че не се правят нови терени. От това губи футболът. Това е основното нещо, което трябва да се подобри, за да може играта да има някаква стойност. Не мога да сравнявам нашите млади футболисти с кипърските. Мисля, че нашите са на по-добро, но е важно да имат изява. За да имаме нови звезди, които един ден да играят в големи първенства, те първо трябва да получат шанс в българския шампионат“, заяви Петев и добави:

„Като организация не мога да сравнявам работата в Лудогорец и АЕЛ. Аз мога да коментирам само моята работа и където съм, аз работя по един и същи начин. Най-важното е да се постигат цели. Този начин е добре да се структурират нещата в клуба. Мисля, че в двете първенства – кипърското и българското организацията на работа е почти на същото ниво.“