Левски постигна инфарктна победа с 2:1 над Ботев в мач от 5-я кръг на А група пред празните трибуни на стадион „Георги Аспарухов“. Пловдивчани, които нямаха поражение от началото на шампионата, поведоха след груба грешка в редиците на столичани с попадение на Цветелин Чунчуков през първата част, а Владимир Гаджев изравни за „сините“ с гол-красавец в началото на вторите 45 минути. Луис Педро беляза пълния обрат, като реализира в даденото от съдията 3-минутно продължение на двубоя.

Мачът се състоя без публика заради наказание на Левски, дошло след мача с Берое през миналата седмица. Тогава привържениците на тима, хвърлиха предмет от трибуните, а по този начин уцелиха длъжностно лице на пистата.

РАЗВИТИЕТО НА МАЧА МИНУТА ПО МИНУТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

И двамата наставници – Георги Иванов и Велислав Вуцов – поднесоха изненади що се касае до стартовите си състави. Гонзо пусна на вратата юношеския национал Александър Любенов, вместо спрягания Кристиян Наумовски. Вуцов пък заложи под рамката на бившия страж на „сините“ Михаил Иванов, а остави на скамейката титуляра Адам Стаховяк.

Левски започна силно мача. Възпитаниците на Георги Иванов упражниха масиран натиск, а опасни удари отправиха Георги Сърмов и Стефан Велев. В 10-ата минута Антонио Аниете открадна топката в средата на терена, пусна пас към Луис Педро, който получи топката пред наказателното поле. Дошлият от Ботев в Левски футболист отправи обаче слаб удар, който бе отразен без проблем от стража на пловдивчани Мишо Иванов.

Само три минути по-късно дойде и една спорните ситуации в мача. Мики Орачев напредна от дясно и центрира към далечната греда, където Стефан Велев свали с глава топката към навлиязащия в наказателното поле Владимир Гаджев. Капитанът на „сините“ подаде с глава към Антонио Аниете. Испанецът отправи удар, но се намеси Лъчо Балтанов. Останаха сериозни съмнения, че бившият футболист на тима от Герена изчисти с ръка, а левскарите имаха сериозни претенции за дузпа. Главният рефер Станислав Тодоров обаче посочи играта да продължи.

Въпреки натиска и по-активната игра на Левски, в 19-ата минута момчетата на Велислав Вуцов поведоха. След изпълнение на корнер от ляво на вратата на Александър Любенов, Томаш Иршак бе на чудесна позиция и можеше да се разпише. Вместо това той върна топката назад, някъде около точката на дузпата. Там се получи разбъркване, в което Стефан Велев по грешка изчисти вместо напред, назад топката. От това се възползва Цветелин Чунчуков, който откри за 0:1.

След инкасирания гол, левскарите продължиха да атакуват, докато Ботев разчиташе предимно на контраатаки. В 33-ата минута Владимир Гаджев шутира силно, но се получи рикошет. Топката попадна в Аниете, който също отправи силен удар, получи се нов рикошет в Пламен Николов, а Мишо Иванов със сетни сили изчисти в корнер. След неговото изпълнение Георги Сърмов отправи слаб удар.

В 43-ата минута „канарчетата“ изпълниха нов корнер пред вратата на Левски, от ляво на Любенов. Иван Цветков центрира, а стражът на Левски излезе, първоначално хвана топката, но след това я изпусна. Грешката на юношеския национал бе поправена от Мики Орачев, който изчисти от голлинията.

Минута преди края, „сините“ имаха нови претенции за дузпа. Гаджев поде хубава атака, пусна пас към Стефан Велев, който продължи към Пламен Крумов. Последният центрира в наказателното поле, а Лазар Марин изчисти в корнер. При това положение отново останаха сериозни съмнения за игра с ръка на играча на пловдивчани в наказателното поле. Последваха нови протести на „сините“, но Станислав Тодоров посочи отново играта да продължи.

След почивката доминацията на Левски продължи. Валери Домовчийски опита да застраши вратата на гостите, но не сполучи, а след това в 49-ата минута, Луис Педро проведе добра акция от ляво, измъкна се от опеката на двама бранители на „жълто-черните“, а за финал отправи хубав удар от малък ъгъл, но Мишо Иванов отрази.

В 50-ата минута обаче усилията на левскарите бяха възнаградени с гол-красавец на Владимир Гаджев. Капитанът на състава на Гонзо стреля с десния крак от около 35 метра, потърси изненадата, а тя бе факт за Мишо Иванов. Топката влезе в долния ляв ъгъл на вратата му за 1:1. 7 минути по-късно голмайсторът за Левски изпълни корнер. Георги Сърмов отправи удар с глава, а топката срещна последователно напречната греда, а след това и левия страничен стълб на вратата на Ботев.

В 74-ата минута Левски изпълни фаул чрез Владимир Гаджев. Ударът на юношата на тима от „Георги Аспарухов“ срещна стената, след което стигна до влезлия като резерва на мястото на Мики Орачев Антон Огнянов. Той центрира в наказателното поле на Ботев, където Аниете свали към Аймен Белаид, но той не отправи добър удар. А малко след това Аниете се оказа в центъра на една любопитна ситуация. След като получи топката в наказателното поле испанецът вместо да тръгне сам да играе, реши да пусне пас, успореден на голлинията, въпреки че там нямаше негов съотборник. Топката бе изчистена, но стигна до Гаджев. Последният стреля, но в страни от десния стълб на вратата на гостите.

Левски стигна до пълния обрат в самия край на редовното време. В даденото от съдията 3-минутно продължение Роман Прохазка, който се бе появил малко преди това на терена , напредна от дясно, центрира в наказателното поле, а Луис Педро с глава матира Мишо Иванов. Бившият футболист на Ботев прати топката в долния десен ъгъл за 2:1.

В класирането Левски се изкачи до 6-ата позиция със 7 точки, а Ботев е 4-и с пункт в повече.

Стартови състави:

Левски: Любенов, Орачев, Стойчев, Белаид, Крумов, Сърмов, Велев, Гаджев, Педро, Аниете, Домовичийски

 

Ботев: Иванов, Филипов, Николов, Христов, Марин, Гамаков, Иршак, Балтанов, Огнянов, Цветков, Чунчуков