Новият стар шампион на А група постигна втора поредна разгромна победа при гостуването срещу Славия в 34-ия кръг на първенството. След 4:1 над Пирин в предишния кръг, сега хората на Георги Дерменджиев бяха още по-убедителни и разбиха „белите“ с 5:0 в столичния квартал „Овча купел“. Това слага сериозен прът в амбициите на Славия за място в евротурнирите, тъй като два кръга преди финала на сезона те изостават с 4 точки зад третия Берое.

Славия има да играе срещу Левски и Монтана до края на шампионата, докато беройци са с по-тежката задача – също срещу „сините“, но и срещу Лудогорец. „Белите“ имат предимство в преките мачове, ала ако загубят най-старото столично дерби в следващия кръг, губят и надеждите си за място в Лига Европа.

Ужасът за славистите започна още в 7-ата минута, когато защитата пред Георги Петков на практика подари първия гол на противника. Янис Карабельов се замота с топка в крака близо до наказателното си поле, а Кешеру го притисна и му отне. Последва извеждащ пас към Кишада, който останал очи в очи с Петков стреля точно до близката греда за 1:0.

Само 5 минути по-късно шмапионите можеха да водят по-убедително след добра акция на Вандерсон отляво. Нисичкият бразилец проби по фланга и влезе в наказателното поле. От аутлинията той върна по тревата към Кешеру, който между двама души шутира от границата на вратарското поле. За късмет на Петков топката срещна десния стълб и не посети мрежата му.

В 20-ата минута шампионите удвоиха резултата с чудесна контраатака. Кишада отне топката в центъра и метна впечатляващ пас вляво за Вандерсон, който навлезе в наказателното поле и стреля по диагонала. Петков отрази, ала това бе без значение понеже за Кешеру бе детска игра да направи добавка в опразнената врата – 2:0.

Попадението преля чашата на търпението за наставника на Славия Александър Тарханов, който извади игралия безобразно Карабельов и пусна Владимир Семерджиев. Това не промени особено статуквото, защото в 27-ата минута Препелица изведе Кафу на скорост отдясно в пеналта. Бразилецът опита прехвърлящ удар от остър ъгъл, а Георги Петков бе подготвен и спаси.

Една от малкото чисти ситуации за столичани дойде в 41-ата минута, когато Георги Йомов набра скорост отляво и мина покрай трима играчи на Лудогорец в наказателното поле, преди топката да бъде избита от краката му. Тя стигна до Балджийски пред дъгата, който стреля мощно към горния ляв ъгъл, а Аргилашки отрази. Само 4 минути по-късно обаче младият страж на разградчани се издъни при една безадресно изритана топка към вратата му. Той излезе да я улови, но се размина и остана под нея. Това позволи на 17-годишния Калоян Кръстев да шутира от съвсем близо към празната врата. Талантът на Славия като че ли не очакваше тази развръзка и шутира високо в аут.

Този пропуск се оказа много решаващ, защото буквално в следващата си атака Лудогорец вкара отново. Попадението отново ще тежи на „бялата“ защита – този път Стефан Велков позволи на Кешеру да пресече и веднага пробва пас към Кишада. Петков излезе и изрита топката право към Кафу, който без подготовка прехвърли стража. Велков дотича и със сетни сили изчисти пред голлинията, ала после само изгледа как Вандерсон стреля точно за 3:0.

На почивката Тарханов продължи с опитите да промени ситуацията, като замени и другия си опорен халф Емил Мартинов. Усилията на руския специалист се оказаха безплодни, а играчите му продължиха да действат без нужната агресия. Това само улесни задачата на шампионите, които вкараха четвърто попадение в 57-ата минута. Препелица остави топката за Кишада, който се беше изтеглил далеч от наказателното поле. Бразилецът напредна към дъгата и малко преди нея нанесе бомбен изстрел с деснячката, който влетя безпощадно в мрещата зад Петков – 4:0.

В 69-ата минута и Георги Петков даде своя дан за катастрофалната игра на „белите“. Ъглов удар за Славия се превърна в контраатака за гостите. Кишада получи от Кафу и му върна услугата с чудесен извеждащ пас. Неговият бразилски сънародник се пребори с Велков за позиция и стреля под гредата. Топката премина точно над Петков, който вдигна ръце да парира, но не го стори. Кълбото описа парабола и тупна зад голлинията – 5:0.