Дългият футболен уикенд започва още тази вечер с мач от А група. Отборите на Литекс и Пирин Благоевград се изправят един срещу друг, всеки борещ се да постигне целите си.

Срещата от 5-ия кръг на родния шампионат стартира в 20.00 часа и ще се проведе на Градския стадион в Ловеч. Мача ще можете да проследите минута по минута в Gong.bg, в платформата Gong Play, по телевизия Diema, както и по Дарик радио. За главен съдия е назначен Георги Давидов.

Предварителните очаквания, поне според специалистите, вещаят пълна доминация на първия (Литекс) над последния (Пирин Благоевград) в класирането.

„Оранжевите“ обаче ще са без контузените Кристиян Малинов и Илия Миланов, а тимът на Болоня проявява интерес към Асприля, което може също да окаже влияние спрямо играча.

От друга страна за Пирин възстановени след вирусни заболявания са Богомил Дяков, Мартин Тошев и Благой Наков. „Орлетата“ имат проблеми в защитата, заради травмите на двамата титулярни бранители – Александър Башлиев и Александър Дюлгеров. Трайно контузен е Димитър Благов, който ще бъде готов за игра в началото на септември.

Любопитен факт е, че Пирин е един от трите отбора, които са получавали от Литекс 8 попадения в един двубой. Срещата датира от 1998 година, а мачът завършва при 8:1. Тогава хеттрик записва Игор Богданович. Останалите два тима, на които ловчанлии са вкарвали толкова голове, са ЦСКА и Беласица.

Наставникът Неделчо Матушев призна, че цяла седмица се е опитал да вдигне психологически отбора, за да не се чувстват играчите му обречени.

Така, двата тима ще се вхрълят в люта битка, която предвещава интересен за зрителите двубой. Литекс се нуждае от точки, за да остане на върха, а Пирин ще търси своята първа победа от началото на сезона, ако иска да не играе ролята на аутсайдер.

Единственият успех на Пирин в Ловеч е от 16 август 2009 година, когато треньор на домакините е Станимир Стоилов.

За статистиката, трябва да се отбележи, че главният рефер Георги Давидов е свирил два мача на Литекс, в които „оранжевите“ са записали два успеха – над Черноморец и Хасково.