Новият директор на Детско-юношеската школа на Левски Даниел  Боримиров представи структурата, по която ще се работи,  както и философията си. Заедно с Нестор Юруков двамата обявиха,  че са взаимствали от опита на големи футболни клубове и  организации като Барселона, Байерн Мюнхен, Борусия Дортумнд,  Фрайбург, Германския футболен съюз, Австрийския футболен съюз.  На представянето присъстваха Юри Николов от Треньорската  школа на БФС, както и всички специалисти от Академията на  Левски. Цялата презентация мина в доста висок академичен стил с  използване на видео-примери и мултимедия, за да се онагледят  максимално ясно идеите на Боримиров.  Боримиров е веднага след Георги Иванов в структурата, а  Станислав Ангелов ще се грижи за базата на стадион Раковски.  Иван Колев и Давид Серано ще бъдат методисти на школата, а  новият директор очерта и начина на обучение. Сега то се разделя  на три етапа: фаза 1 във възрастта между 7 и 11 години, фаза 2  възраст между 12 и 14 години, фаза 3 за възраст между 15 и 21  години.  Треньорите, които ще работят на стадион Георги Аспарухов,  са: Михаил Захариев (набор 2007), Антон Кирилов (набор 2003),  Светослав Колев (набор 2005), Веселин Сърбаков (набор 2004),  Красимир Петров (набор 2003), Борислав Кьосев (набор 2002),  Димитър Телкийски (набор 2001), Петко Медвецки (набор 2000),  Божидар Костадинов (набор 1999), Йордан Петков (Елитна група до  17 години), Владко Шаламанов (набор 1997) и Георги Тодоров  (Елитна група до 21 години).  

Принципите на селекция са оформени също в съответните фази  на развитие. Така например деца между 7 и 12 годишна възраст ще  бъдат събирани само от София, между 12 и 14 години от София и  региона, а над 14 години от цялата страна. Разбира се, ако  скаутите видят добро дете от страната в ранна възраст, също може  да го привлекат.  В концепцията е изчислено, че за изграждането на един  професионален футболист са необходими 10 000 чака, което прави  около 14-15 години. Основните моменти в стратегията на Левски е,  че отборите практикуват нападателен футбол, всички играят в  защита и всички в атака, Левски диктува темпото в мача,  прилагане на преса за контрол върху противника. 

На Герена  взаимстват и един от принципите на Барселона, че не ръстът е  важен, а интелектът.  До 14-годишна възраст върху качеството сила не се акцентира,  а в ранните години първата задача е да се развие привързаност  на детето към топката. Дозирани са упражненията за подвижност,  техника с топката, формиране на поведение в мача, координация. В  следващият възрастов диапазон е заложен и първият опит с  научаване на тактика, както и груповото владеене на топката,  важни неща като пласиране и подсигуряване и увеличаване на обема  на работа със същите игри от предходната възрастова група.  Смята се, че възрастта 12-13 години е златна за изграждането  и усъвършенстването на техническите качеста, както и за  стимулиране на взимането на решенията на терена. При  14-годишните 90 процента от упражненията трябва да бъдат с  топка, работи се и изключително за бързина- три пъти в  подготвителния период седмично и два пъти в периода на  първенството. 

В следващите години е важно да се изгради мисъл на  автоматизирането и бързото решаване на ситуациите. В периода  16-17 години се набляга на сила, бързина и издръжливост, като  интензивността е в нов етап.  Боримиров каза още, че ще иска да се работи по време на  мачовете с две схеми 4-3-3 и 4-2-3-1. В подкрепа на думите си  той показа на видео начина на насищане на зоните и в двете схеми  и във фаза атака, и във фаза защита.  Очакваните резултати са през 2018-а година 30 процента от  първия отБор на сините да са продукти на школата, през 2020-а да  се изкачи до 35 процента, а през 2024-а до 45 %. Като пример  беше даден Шалке'04, който инвестира суми от порядъка на 2,5  милиона евро в школата си, а приходите са 10 пъти повече.  В момента тече ремонт и обновяване на съблекалните за  школата, както и в началото на август се очаква реновиране на  изкуствения терен. До тогава ще се направи график и школата ще  тренира на натурални тревни терени. Специална задача е поставена  на методистите Иван Колев и Давид Серано за по-лесната и бърза  адаптация на момчетата от старшата възраст за мъжкия футбол.