Избраният за треньор номер 1 на България за 2015-а година Станимир Стоилов коментира тиражираната идея за създаване на Висша лига с участието на отбори като Локомотив София, ЦСКА и Литекс. Наставникът на Астана изрази опасения проектът да се сбъдне, като посочи, че има много изисквания от страна на УЕФА и ФИФА, които не е ясно как ще бъдат изпълнени.

„Искам да поздравя Ивелин за победата. Радвам се, че футболисти, с които съм работил, печелят награди. Мисля, че и аз като треньор съм им дал начални стъпки. Мисля, че Попов може даде още много на българския футбол. Пожелавам му да се класира за някой от големите клубове. Ако беше с български тим, щях да съм още по-щастлив. Искам да поздравя моите ръководители в Астана, както и треньорския щаб, с които работя. Все пак се чу българското име и се видя и българското знаме“, започна Стоилов.

„Има възможност да водя български клуб в бъдеще. Аз съм отворен за сериозна работа. Излишно е да коментирам, че Левски е отборът на моето сърце. Там не е толкова важно какви са проектите. Важно е да се работи добре. Ако бъда поканен от български клуб, и има сериозно предложение, бих се съгласил да работя“, продължи специалистът.

Що се касае до идеята за създаване на Висшата лига с участието на Локомотив София, Литекс, ЦСКА, Стоилов обясни: „ Да ви кажа честно не знам подробности. Но аз не знам как ще мине този проект пред УЕФА, или ФИФА“.

„Ако успеем да се приближим в професионален план до успехите, които постигна Астана в последната година, ще бъде достатъчно. В момента имаме сериозно финансови сътресения, най-вече заради инфлацията. Ще се опитаме да задържим до лятото нивото. Но моите амбиции са били свързани винаги най-вече с Европа. За мен това е мерилото за един отбор. В страни като нашата и Казахстан, стадионите не са ниво. Това е основното. Апелирам да се намери решение с футболните терени, стадиони. За да може на всички да им е приятно“, каза още Стоилов.

„Имам нов договор с Астана за 2 години, така че не мога да коментирам други отбори. Никога не съм имал оферта от сериозен западен клуб. Това говори за нивото ни. Ще се опитаме чрез работата си на изток да стигнем до запада. Много по-трудно е да работиш в нашата действителност да направиш постижения“, добави Стоилов.

„Първото нещо, което не ни стига е паспортът. Ако беше сръбски паспорт, или румънски, щеше да е друго. Мисля, че подготовката ни не е толкова висока. Липсват ни технологията, а тя навлезе доста във футбола. Третото – старши-треньорът или мениджърът трябва да има доста по-голяма подготовка“, завърши Стоилов.  


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS