През последните 4 години Лудогорец се превърна в пълен хегемон на българската футболна сцена не само като футбол, а и като организация. Разградчани спечелиха всичко възможно и покоряват връх след връх. Летвата пред “орлите” се вдигаше всеки месец и година. Все по-високо и по-високо, а участието в групите на Шампионската лига е апогеят – засега.

Снощи обаче Лудогорец разклати тази летва. Не толкова като игра и като резултат. На всеки се случва слаб мач, футболистите и треньорите не са роботи, а и играеш колкото ти позволи съперникът. Играта и резултатът ще ги оставим за нататък. По-лошото и недопустимо е отношението към съперника и футбола като цяло.

Играчите на Лудогорец свикнаха да играят рамо до рамо с големите, ще го сторят и в сряда, когато в България ще дойдат най-големите към този момент – Реал Мадрид. Сякаш "орлите" полетяха прекалено високо в облаците и забравиха за българската футболна действителност, от която и те са част. Те живеят в нея през по-голям период от годината и не трябва да я гледат толкова от високо.

Нека се върнем на репликата на Владо Стоянов след победата над Литекс. “Не трябва да си позволим да паднем на нивото на българското първенство”. Реплика, която събуди само негативни емоции у феновете на съперниците. Реплика, която е по-скоро за съблекалнята, а не за пред медиите. Тя със сигурност подразни и неутралния футболен фен. Ако трябва да отсъдим трезво - твърдението е изключително вярно и на място, но просто не е за казване, не и от камбанарията на Лудогорец. То доведе сред себе си само негативизъм, декларации и освирквания. Освиркванията се чуха снощи, а нищо чудно същото да се случи и след броени дни, когато е мачът срещу Хърватия. Просто въпрос на уважение и такт.

Няколко неща направиха лошо впечатление в мача срещу Левски.

Козмин Моци подразни и провокира публиката на “сините”, след като отбеляза гол от дузпа. Действие, което не му отива. Не му отива най-вече след изявите му срещу Стяуа и еуфорията, която се създаде около него. Гаранция снощи в Сектор “Б” е имало много хора, които са се изкефили на онези знаменити минути на “Васил Левски”. Те не заслужават такова отношение. След всичко, което се случи, Моци трябва да се отнася като кавалер, а не като обикновен футболист.

Жуниор Кайсара може би малко се главозамая след страхотните изяви в последната година и половина. Информациите за сериозен интерес от чужбина със сигурност са размътили главата на бразилеца. От неговото положение няма право на подобни действия преди и след червения картон, който получи. Той също не трябва да се държи като обикновен средностатистически футболист от българското първенство, защото има потенциала да играе голям футбол, а там подобни неща просто не вървят.

Светослав Дяков също изпусна нервите си, въпреки че това не бе отчетено от съдиите, но камерите уловиха всичко. Капитанът на Лудогорец демонстрира невъздържания си характер в момент, в който трябва да е пример за подражание и на децата. Дяков е неизменен титуляр във формацията и на Любослав Пенев и на него разчита не само Лудогорец, а и националният тим. В момента той е повече от обикновен футболист, а плюнката срещу Борко Стойчев го принизява дори под това определение. Той няма право на подобно държание. Дяков е с лют характер на терена, но трябва да се научи да се въздържа, защото сега всички него гледат. Той показа, че е изчистил играта си, но трябва да направи същото и с поведението си.

Със сигурност нервите в един такъв напрегнат мач вземат връх, но не могат да бъдат и постоянно оправдание. Лудогорец е проект, който търпи развитие и желанието на собствениците е да бъде само в положителна посока. Такива действия най-малкото уронват реномето, което българският шампион наложи в последно време.

Малко и за самия резултат. Загуба от Левски на “Герена” не е срамна и не би трябвало да се приема като нещо драматично в Лудогорец. За Левски и феновете на Левски по-скоро не е привично да приемат подобен успех с кой знае каква еуфория, но това е друга тема. “Сините” напълно заслужиха победата със себераздаване, мотивация, хъс, които бяха част от тактиката на Георги Иванов. В Лудогорец това липсваше. Причини има, но те не са оправдание. За да играе отново в Шампионската лига, Лудогорец трябва първо да е шампион, а с такива мачове може да изпусне титлата.

Тук е моментът и за изводите, които спортно-техническото ръководство на Лудогорец трябва да направи за себе си. Дали на “Герена” трябваше да играят футболисти, които явно повече мислят за Кристиано Роналдо и Гарет Бейл, отколкото за Владо Гаджев и Мигел Бедоя. Лудогорец разполага с достатъчно голяма група играчи, голяма част от които няма и да помиришат Шампионската лига. Точно те срещу Левски биха се хвърлили със зъби и нокти, за да се докажат. Футболисти, които в никакъв случай не са по-слаби от тези на “сините”, а дори са и по-класни. Когато обаче каруцата се обърне, пътища много.

Георги Дерменджиев със сигурност има стратегия и тя е свързана не само с конкретен мач, а с поддържането на определен футболен цикъл. В крайна сметка важен е крайният резултат, а той снощи бе негативен.

При всяко положение дори и така наречените титуляри на Лудогорец, трябва да разберат едно. За тях мачовете на годината са срещу Реал, Ливърпул и Базел, а за отборите от А група мачовете на годината са срещу Лудогорец. Така, както “зелените” могат да затруднят или да вземат точки, с хъс, себераздаване и хладен ум, от тези съпернци, така и тимовете от вътрешното първенство могат да сторят същото срещу Лудогорец. Това се видя и снощи на “Герена”. Не беше първата, със сигурност няма да бъде и последната грешна стъпка.

Сега Лудогорец има на пръв поглед 5 лесни мача в “А” група. Всяка грешка в тях вече може да бъде приета като истинска голяма издънка сравнима с грешната стъпка в Хасково. След това е гостуването на ЦСКА, дни преди домакинството на Ливърпул. Това е следващият опасен мач, който Лудогорец трябва да внимава как ще изиграе.

Снощи Лудогорец разклати вдигната високо летвата, но ако я бутне, от падането ще боли.