Отборът на Черно море постигна исторически успех, побеждавайки Левски във финала в турнира за Купата на България с 2:1 след 120 минути игра. Така варненци спечелиха първата си Купа на страната и през новия сезон ще участват в европейските клубни турнири заедно с отборите на Лудогорец, Берое и Литекс. Двубоят, който се игра пред повече от 15 000 зрители на стадион "Лазур" в Бургас, премина през редица обрати, но в крайна сметка двата тима не успяха да излъчат победител в редовните 90 минути, за да се стигне до две продължения, в които отборът на Никола Спасов дочака своя звезден миг. 

Освен футболните достойнства на двата тима, зрителите видяха още множество интересни ситуации пред двете врати, както и два червени картона. Първо от игра за втори жълт картон малко преди почивката бе отстранен Стенио, а в заключителните моменти на двубоя Веселин Минев от Левски също бе изгонен. 

Така в третия си опит да спечели Купата, отборът на Черно море успя да завоюва трофея, който му осигури място в квалификационните кръгове на Лига Европа през лятото. 

Двубоят започна с около три минути закъснение заради хвърлените димки от страна на феновете на Левски, които затрудниха видимостта на играчите на двата тима.

В началните минути възпитаниците на старши треньора Стойчо Стоев пробваха да упражнят натиск и логично още в третата минута стигнаха до чудесна ситуация за гол. Капитанът Владимир Гаджев получи топката в половината на Черно море и след като напредна фронтално срещу вратата, пробва шут от близо 30 метра, но вратарят на варненци Александър Чанович успя със сетни усилия да избие в корнер.

Отговорът на Черно море дойде след изпълнения на два корнера, като при единия Марчин Бургхард стреля с глава, но топката мина покрай вратата на „сините“.

В 21-ата минута на срещата Черно море добра атака, при която Себастиан Ернандес се откъсна сам срещу Йоргачевич, но Борислав Стойчев го фаулира грубо, за което футболистът на „сините“ получи първия жълт картон в мача. Малко по-късно другият централен защитник Аймен Белаид също бе декориран в жълто заради фаул срещу Бижев.

В 29-ата минута Стойчо Стоев трябваше да извърши принудителна смяна, след като именно Белаид получи разтежение и не успя да продължи двубоя. На негово място се появи Емил Нину, който доигра срещата.

Следващата прекрасна възможност в срещата бе в полза на „сините“. Либан Абди се измъкна от засадата отляво, огледа се и намери отлично Луис Педро на границата на малкия пеналт, но ударът му мина високо над вратата.

Шест минути преди края на първото полувреме защитникът на Черно море – Стенио сбърка фатално, след като задържа с ръка Либан Абди и получи втория си жълт картон в срещата и остави своите с човек по-малко на терена. Това разбира се облагодетелства Левски, чийто тим се опита да упражни нов натиск в заключителните минути на първата част, но той така и не доведе до попадение.

В последната минута на първото полувреме Михаил Венков от Черно море бе удар в главата с хвърлен предмет от феновете на Левски. За щастие обаче, защитникът на варненци не пострада сериозно и продължи мача.

Втората част логично започна преимущество за „сините“, които се опитаха да се възползват от численото си предимство. Още в 51-ата минута Антонио Аниете имаше великолепна възможност. Испанецът бе изведен с едно докосване от Домовчийски, но въпреки че бе останал сам срещу Чанович, не успя да го преодолее.

Тимът на Черно море продължи да играе компактно и да не дава почти никакви шансове на нападателите в синьо, а в предни позиции предпочиташе да действа на контраатака. При една от тях Бакари имаше добра възможност да открие резултата, но след като се пребори с двама бранители на Левски, стреля право в ръцете на вратаря.

Развръзката в двубоя дойде в 72-ата минута, когато Левски дочака своя миг и реализира така скъпоценният гол. След центриране отляво, отбраната на Черно море не успя да изчисти добре топката, тя попадна в Прохазка, който стреля силно, но твърде неточно. За негово щастие обаче, кожното кълбо попадна в краката на Аниете, който финтира елегантно Тодор Паланков и стреля технично в долния ляв ъгъл на вратата за 1:0.

В оставащите минути до края на срещата, въпреки направените офанзивни промени в състава на Черно море, възпитаниците на старши треньора Никола Спасов трудно стигаха до вратата на Йоргачевич. Въпреки това обаче, когато всички очакваха последния съдийски сигнал, на сцената се появи Бакари, който вкара страхотно попадение в прати мача в продължения!

След колективна грешка в отбраната на Левски, Георги Божилов се пребори за една висока топка и с глава успя да намери Бакари в малкия пеналт, който с удар от движение не остави шансове на Йоргачевич на вратата на Левски.

В първото продължение от 15 минути Левски имаше брилянтна възможност да поведе отново в резултата, но Валери Домовчийски пропиля шанса. Нападателят получи чудесен пас с пета от Владимир Гаджев в наказателното поле, но абсолютно сам срещу вратаря, стреля високо над вратата.

През вторите допълнителни минути, двата тима успяха да създадат още чисти положения за гол. Първо Божидар Краев стреля покрай вратата с глава от няколко метра, а само минута по-късно Коконов, останал сам срещу Йоргачевич също не успя да го преодолее.

Решителният момент в срещата дойде в 119-ата минута, когато Матиас Курьор направи блестящ пробив между цялата отбрана на Левски и с елегантен удар покрай Йоргачевич съсипа всички „сини“ надежди за трофей през този сезон. 

ЛЕВСКИ - ЧЕРНО МОРЕ 1:2

1:0 Аниете 72'

1:1 Бакари 90+3'

1:2 Курьор 119'

Левски: 29.Боян Йоргачевич,14.Веселин Минев, 5.Борислав Стойчев, 3.Аймен Белаид (31.Емил Нину), 45.Владимир Гаджев, 10.Мигел Бедоя, 15.Роман Прохазка, 11.Луис Педро, 7.Либан Абди, 17.Валери Домовчийски, 20.Антонио Аниете

Резерви: 23.Пламен Илиев, 4.Мики Орачев, 31.Емил Нину, 2.Александър Александров, 18.Борислав Цонев, 77.Стефан Велев, 12.Божидар Краев

Старши треньор:Стойчо Стоев

Черно море: 40.Александър Чанович, 4.Михаил Венков, 91.Живко Атанасов, 8.Стенио, 84.Тодор Паланков, 18.Марчин Бургхард, 10.Марк Клок, 22.Себастиан Ернандес, 13.Симеон Райков, 19.Матиа Курьор, 20.Вилиян Бижев

Резерви: 1.Илия Николов, 3.Даниел Георгиев, 7.Бекир Расим, 17.Иван Коконов, 9.Бакари, 11.Живко Петков, 14.Георги Божилов

Старши треньор: Никола Спасов