Последният 36-и кръг от А група за сезон 2015/16 се изигра. Паднаха и последните въпросителни, които стояха на дневен ред и така Славия успя да се класира за евротурнирите след 20-годишна пауза. „Белите“ финишираха на 4-о място, което дава път към Лига Европа, след като ЦСКА спечели Купата, побеждавайки на финала Монтана. Същевременно пловдивският Локомотив води до последно борба за място на евросцената и победи Пирин, но момчетата на Александър Тарханов не допуснаха грешна стъпка в заключителния си мач срещу Монтана.

На свой ред, Левски записа втора поредна загуба под ръководството на новия си наставник Люпко Петрович. „Сините“ изпуснаха аванса си срещу Берое и допуснаха поражение с 1:2.

Наставникът на шампиона Лудогорец Георги Дерменджиев си позволи експерименти в битката срещу Ботев. С голяма част от резервите си и с много младоци, „орлите“ загубиха от младата селекция на „канарчетата“ с 1:2.

Така с няколко изречения протече всичко в последния 36-и кръг на А група, а ето и подробности за всеки от четирите мача:


Славия – Монтана 3:1

Славия се класира за европейските клубни турнири. Най-старият столичен тим удържа битката с Локомотив Пловдив до самия край, като не допусна грешна стъпка срещу Монтана. „Белите“ се наложиха с 3:1 над състава от едноименния град, след попадения на Георги Йомов, Мартин Станкев и Емил Стоев. Сергей Георгиев бе точен за Монтана.

Столичани финишираха на 4-о място (което отваря път към Европа заради спечелената от ЦСКА Купа) с 49 точки и така се завръщат на евросцената след 20-годишна пауза.

Монтана пък чака баража за оставане в елита на 9-о място с 21 пункта.

Играч на мача: Борислав Балджийски

Тарханов: Щом стигнахме до тук, нека покажем, че не е случайно

Треньорът на Монтана: Запазихме се за финала

Стефанов: С младите Славия скоро ще е там, където заслужава

Еуфория при „белите“ заради класирането в Европа


Пирин – Локомотив Пловдив 1:2

Същевременно Локомотив постигна успех с 2:1 при гостуването си на Пирин, но остана пети с 49 точки, колкото има и Славия. Софиянци обаче имат по-добри показатели и затова „грабнаха“ визата за Лига Европа.

За „смърфовете“ и двете попадения в Благоевград реализира Веселин Марчев, а Мартин Тошев бе точен за „орлетата“.

Пирин финишира 8-и с 26 пункта.

Играч на мача: Веселин Марчев

Шенсой: Нямахме емоционална кондиция

Илиан Илиев: Оставиха ни твърде малко време за почивка


Берое – Левски 2:1

Берое постигна пълен обрат срещу Левски в мача от последния 36-и кръг на А група и победи с 2:1. С попадения на напускащия Елиаш и Иво Иванов момчетата на Пламен Липенски заличиха аванса на Левски, който бе дал Георги Костадинов.

За първи път в стартовите единадесет на „сините“ започна Бабатунде Адениджи, а неуспехът се яви втори пореден за новия наставник на тима от Герена Люпко Петрович.

Така левскарите завършиха сезон 2015/16 на второто място в класирането с 56 точки. Берое пък остана трети с актив от 53.

Играч на мача: Елиаш

Люпко Петрович: Докато имахме сили, играхме добре

Липненски: Нека правим нещата на бистра глава

Костадинов: Левски ще се бори за титлата през следващия сезон


Ботев – Лудогорец 2:1

Ботев победи Лудогорец с 2:1 във финалния кръг за кампанията. Впечатление и в двата състава направи изобилието на млади футболисти. За успеха на пловдивчани точни бяха Божидар Васев и Кристиан Димитров, а Венцислав Керчев се разписа за шампионите.

Раградчани финишираха на върха с актив от 70 точки, а Ботев остана 7-и с 33.

Играч на мача: Божидар Васев

Дерменджиев: Владо Стоянов не е готов за националния

Николай Костов: Ще вземем около 7 нови играчи

Неделев: Още не знам дали ще остана в Ботев