100-годишният Левски не може да отговори и на най-ниските очаквания. В Ловеч тимът от „Герена“ приличаше на обикновен средняшки състав. По-грубо казано „сините“ бяха „селска трупа“. Излишно е да говорим за треньорски грешки, технически и тактически недостатъци на отделните футболисти. От тези работи имаше в изобилие срещу Литекс, който на всичкото отгоре беше с доста липсващи.

След мача несъстоятелността на Левски продължи да личи. Клубът няма пресаташе, не е ясно кой трябва да говори пред медиите. Това е малка беля, ако го съпоставим с целия хаос, който тресе тима. На „Герена“ хората се държат така, сякаш скоро няма да са там. Просто отбиват номера за последно...

Тодор Батков отдавна се е скрил и чака някакво чудо. Адвокатът изглежда някак си абдикиращо... Босът на „сините“ трудно удържа положението, а ако някой го бута от Левски, явно се справя добре. Батков мълчи, не помага за развитието на отбора. Единственото важно е бюджетът да бъде съкратен. Левски изглежда слаб и на промоция.

Под собственика положението също не е цветущо. В клубът се водят някакви локални битки, които със сигурност не помагат на никой. Георги Иванов уволни „своя“ треньор Мурсия и сам се набута в още по-лоша ситуация. Сухата статистика показва, че от три кръга Пепе взе четири точки, а Гонзо три.

В администрацията също царят жестоки битки, което е в градината на Константин Баждеков. На всичкото отгоре парите ги няма. Възнагражденията на футболистите закъсняват и това е публична тайна.

Футболистите сякаш са по-слаби и от миналогодишния състав. Новите попълнения не впечатляват, а старите вероятно съжаляват, че още са част от този тим. В клуба има и странни аномалии, като резервния вратар Кристиян Наумовски. 7 000 евро на месец за да топли седалката на пейката. Безумие! Кой е одобрил този трансфер?

В защита Левски разполага с лимитирани играчи, които трудно ще надскочат себе си. В средата на терена липсва всякаква скорост. Няма го и комбинативния стил, който уж се търсеше през лятото. В атака „сините“ са изключително ялови. Луис Педро играе нов модел „самостоятелен футбол“, Божинов ходи на проби, ходи и по терена. Несериозно е той да бъде титуляр след една седмица в Лондон. Валери бе титуляр, защото Домовчийски отново го заболя нещо, както и преди мача с ЦСКА. Атаката на Левски е като отбора – безобразна. Темата за вратарите вече е изчерпана. Отбор, който в петия кръг е пазил с трима различни вратари, няма как да бъде в челото на класирането.

В школата на клуба има двама методисти, което е друга странност. Единият е работил в Индонезия и младежкия национален тим на България, който по закон не се класира на никакви първенства, а другият е бил в щаба на Бенитес, но като скаут. Едва ли идеите на Давид Серано и Иван Колев са абсолютно еднакви, а в тази насока трябва да има ясен път, който младите да следват.

Вчерашният съперник Литекс се гордее със своята школа, която наистина ражда таланти. Има и нещо друго. Скаутите на „оранжевите“ някак си са открили Асприля, Джордан и Бумал, а тези от „Герена“ май и тази година нямат с какво да се похвалят. Съмнявам се, че заплатата на Джордан е по-добра от тази на Аниете.

В единия клуб се работи непрофесионално и непоследователно, а в другия действат по ясни правила. Левски не знае какво иска да постигне утре, а се мисли само на парче. В края на миналия сезон се налагаха юноши, а сега те са забравени, освен ако съвсем няма кой да влезе. Левски няма клубна политика в нито един сектор. Ръководството е толкова безпомощно, че с две декларации феновете могат да сменят половината отбор, ако решат да го сторят. Преди години беше допусната грешката запалянковците да имат достъп до съблекалнята. Това място трябва да е само за треньорите и футболистите.

Всичко е много просто. Левски е слаб отбор, защото е слаб клуб. Реалната цел е ясна. Място в първата шестица. Всичко друго са фантазии породени от някоя победа. На „Герена“ няма стратегия. Чакат се чудеса. Батков сънува богат спонсор, Гонзо бленува, че новият нападател ще е вторият Гара Дембеле, но спомнете си той с какви съотборници бе на терена.

Дори и двете да се случат, това няма да е генерално решение. Левски първо трябва да е силен клуб, а след това ще стане и силен отбор. Публиката ще е повече и по-разумна едва, когато види привлекателен футбол. Трудно е да ръкопляскаш на хора, които случайно са облекли синята фланелка. Огромен процент от играчите на Левски са посредствени футболисти с отдавна затихващи функции, но тяхната вина не е най-голяма.